top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Aşure

Aşure o kadar bereketli ve yapması keyif veren bir tatlı ki anlatamam. Başında beklemeniz öncesinde ki hazırlıkları bakliyatları suda bekletmeniz haşlamanız hepsi için ayrı ayrı emek vermeniz ve bu emeğin karşılığını en iyi şekilde almak beni çok mutlu ediyor. Onlarca farklı yapımı var ki içinden biri mutlaka sizin damak tadına uyuyordur.

10 malzemeli aşure tarifi deneyen de var aşure içine 41 çeşit malzeme ekleyende 🙂 Ben sadelikten yanayım bu yüzden en temel halini anlatıp içeriğini zenginleştirmeyi size bırakıyorum. İlk denediğimde aradığım lezzet küçüklüğümden beri alışkın olduğum mis gibi tarçın kokan bir tattaydı ki bunu ilk seferde elde etmem beni daha da mutlu etti. Bazı yiyeceklerin daha pişerken güzel olacağını kokusundan anlayabiliyorsunuz. Ama ilk yaptığımda fasulyelerimin biraz diri kaldığını itiraf etmezsem de içim rahat etmez 🙂 Ama sonra ki denemelerimde aradığım o enfes lezzet daha da oturdu ve ortaya bu tarif çıktı.

Aşure tarifi meyve ile bakliyatı çok güzel şekilde bir araya getiren harika bir tatlı.

aşure tarifi

aşure tarifi

Benim için aşure tarifi hafif buğulu ve orta koyu bir renkte olur kıvamı ise çok akışkan olmayacak. Beyaz ya da şeffaf olması benim aklımda ki aşure kavramı ile örtüşmüyor. Bir de aşure içinde kocaman kocaman malzemeleri çok tercih etmem minik doğranmış olmalı içinde ki malzemeleri gözüme gözüme sokmaya gerek yok. 10 malzeme benim için yeterlidir.

Uyguladığım aşure tarifinde en temel malzemeler yer alsa da siz istediğiniz eklemeyi yapabilirsiniz. Bazen portakal kabuğu da eklemeyi severim ferah bir tat katıyor. Ama portakal kabuğunun acısını çıkarmak için kabuktan mümkün olduğunca beyaz kısımlarını ayırmalı ve fokur fokur kaynayan suda 30-40 saniye bekletip sonra soğuk suda 30-40 saniye bekletmeli. Bu işlemi 3 kez tekrarlamanız gerekir.

Portakal kabuğu harici karanfil, kestane, badem, fındık, antep fıstığı, dut ilavesi yapabilirsiniz. Aşure yapımı ön hazırlık gerektiren bir tarif olduğu için 2-3 gün önceden başlıyoruz.

Bu ölçülere göre hazırlandığında 25 kase civarında bir aşure elde ediyoruz.

aşure tarifi

aşure tarifi

Diğer tatlı tarifleri için tıklayınız; Tatlı Tarifleri

Aşure Tarifi

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

Porsiyon : 20-25 Kişilik – Hazırlık Süresi : 20 dk. – Pişirme Süresi : 45 Dakika

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Malzemeler :

  1. Yarım kilo buğday

  2. 1 bardak fasulye

  3. 1 bardak nohut

  4. 4 su bardağı şeker

  5. 2 litre + Yarım litre su

  6. 200 gram kayısı

  7. 150 gram kuru incir

  8. 150 gram kuş üzümü

  9. 150 gram fındık

  10. 100 gram ceviz

  11. 100 gram kuru üzüm

  12. 2 çubuk tarçın

Üzeri İçin;

  1. Kavrulmuş susam

  2. Nar

  3. Fıstık

Hazırlanışı :

  1. Buğday, kuru fasulye ve nohutu ıslatalım ve ortalama 10 saate kadar su da kendiliğinden şişmesi için bekletelim. Sabah suya koysanız akşama haşlayıp ertesi gün de pişirme işlemi yapabilirsiniz.

  2. Sonrasında su da beklettiğimiz bakliyatların suyunu süzüp tencereye alalım ve diriliğini kaybedene kadar kaynatalım. Kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak kendi sıcaklığında ertesi güne kadar yine en az 10 saat bekletelim. Kocaman buğdaylarınız olacak 🙂

  3. Tekrar sularını süzelim ve bu sefer pişirme yapacağımız tencereye buğday, nohut ve fasulyeyi alalım.

  4. Üzerine 2 litre sıcak su ekleyelim. 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım fokurdamaya başlayınca altını kısalım.

  5. Kayısı, incir ve üzümleri ilave edelim. 10 dakika da meyvelerle pişirmeye bırakalım sonra da 4 su bardağı şeker ekleyelim.

  6. Yarım litre sıcak su ilavesi yapalım ve kısık ateşte pişmeye bırakalım.

  7. Fındıkları ve cevizleri ekleyelim.

  8. Ortalama yarım saat daha piştikten sonra altını kapatalım ve 15 dakika hem kendini çekmesi hem de ilk sıcaklığının geçmesini bekleyelim ve kaselere bölüştürelim.

  9. Üzeri için ben kavrulmuş susamı çok seviyorum dilediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz,

Afiyet bal şeker olsun,

Aşure tarifini uyguladığınız da #sicaktencere hashtagi ile paylaşıp beni de etiketlerseniz çok mutlu olurum, ne pişirdiğinizi görmeyi çok isterim 🙂

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol

aşure tarifi

aşure tarifi


0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page