top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Beyaz Çikolatalı Mousse

Beyaz Çikolatalı Mousse

Beyaz çikolatalı mousse adeta pamuk gibi bir kıvamda, ağızınıza attığınızda eriyen bir tatlı hayal edin ve bunu bol çikolatalı düşünün 🙂 Enfes değil mi? Resmen rüya… “Mousse au chocolat…”

Köpük anlamına gelen mousse isminin hakkını veriyor.

Beyaz çikolatalı mousse tarifi için püf noktası hatta en önemli noktası yumurta beyazlarını kaskatı bir kıvam alana kadar çırpmanız gerekir.

İstenilen köpüksü kıvamı yüksek devirde çırpılan yumurta beyazları sayesinde elde ediyoruz. Tahmin edersiniz ki bu kadar köpüksü kıvamda ki bir lezzet çok hafif bir yapıda olacaktır. Üstelik yapımına da saatlerce zaman harcamıyorsunuz. Hem ikramlık hem pratik hem hafif bir tatlıdan elde edilebilecek tüm ihtiyaçları üzerine toplamış 🙂

beyaz-cikolatali-mousse

beyaz-cikolatali-mousse


Aynı tarifi sütlü çikolata ve bitter çikolataya da uygulayabilirsiniz. Sadece beyaz çikolatanın yoğun tadını biraz daha azaltmak için krema eklemesi yapıyoruz. Başarılı bir mousse için bilmeniz gereken en önemli şey de tarifi hafifletme aşamasında eklenen çırpılmış yumurta beyazları ve kremanın kendilerinden çok daha yoğun bir kütleye sahip olan çikolatalı karışıma eklenme şekli.

İki karışım yoğunluk olarak birbirinden çok farklı oldukları için, içinde çok fazla hava hapsedilmiş olan hafif karışımı ağır karışıma bir defada ekleyip birleştirmeye çalışmaktansa, önce az bir kısmını ekleyip yoğun olan karışımı hafifletmek, ardından geri kalanını ekleyip bir spatula yardımıyla hapsedilen havayı söndürmemeye gayret ederek karıştırmak tam da aradığımız “tüy gibi hafif” kıvamı elde etmeye yarayacaktır.

Mousse tarifinde ki çiğ yumurtalardan endişe edenler bu tarife çok sevinecek eminim. Yumurta sarıları sıcak süt eklemesiyle, çırpmaya başlarken benmariye oturtulan yumurta beyazları da ısının etkisiyle yeterince pişiyor. Ben genellikle küçük kuplarda servis etmeyi seviyorum ama siz istediğiniz ebatlarda ki kaselere paylaştırabilirsiniz. 80 ml.lık kaplara paylaştırdım.

Diğer tatlı tarifleri için tıklayınız;  Tatlı Tarifleri

Beyaz Çikolatalı Mousse Tarifi

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

 

Porsiyon : 6 kişilik  –      Hazırlık Süresi : 20 dk.     –     Pişirme Süresi : 30 dk.

 

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Malzemeler :

  1. 240 gram beyaz çikolata

  2. 1/3 su bardağı süt

  3. 3 çorba kaşığı şeker

  4. 1 çay kaşığının ucu kadar az bir tuz

  5. 2 yumurta sarısı

  6. 4 yumurta beyazı

  7. 200 ml. soğuk krema

Hazırlanışı :

  1. Orta boy karıştırma kabı ve çırpıcıyı dondurucuda soğutmaya bırakın. Bunları soğutmak kremayı daha kolay çırpmanıza ve yağ parçalarının birbirine daha sıkı tutunmasına katkı sağlar.

  2. Çikolatayı benmari usulü eritelim ve bir kenarda bekletelim

  3. Yumurta sarılarını orta boy bir karıştırma kabında çatalla hafifçe çırpalım ve kenara alalım

  4. Ufak boy bir tencerede süte şekeri ekleyip eriyene kadar karıştıralım ve kaynama noktasına getirip ateşten alalım fokur fokur kaynatmayalım.

  5. Kaynamış sütü yumurta sarılarının üzerine damla damla dökerek bir tel çırpıcı yardımıyla çırpmaya başlayalım. Sütü başlangıçta azar azar eklemeniz gerekiyor, aksi taktirde yumurta sarıları pişip katılaşır.

  6. Kaynamış sütün yarısı bu şekilde azar azar eklendiğinizde yumurta sarıları da yeterince ısınmış olacaktır; sütün geri kalanını bir seferde dökebilirsiniz.

  7. Sütlü karışımı erimiş olan çikolataya ekleyip biraraya gelene kadar karıştıralım.

  8. Ayrı bir karıştırma kabına yumurta beyazlarını alalım, benmariye oturtun ve dokunduğunuzda vücut sıcaklığından biraz daha sıcak olana kadar aralıksız çırpalım.

  9. İyice ısındığına emin olduktan sonra benmariden alıp tuzu ekleyelim ve tel çırpıcıyı kaldırdığınızda ucundaki yumurta beyazı havada kalacak şekilde kıvam alana kadar çırpalım.

  10. Yumurta beyazlarının üçte birini çikolatalı karışıma ekleyip yedirin. Geri kalan kısmını da ekleyip, bu sefer çok fazla havasını kaçırmamaya dikkat ederek daha hafif hareketlerle yedirelim.

  11. Buzlukta soğuyan karıştırma kabına kremayı döküp ters çevirdiğinizde akmayacak sertliğe gelene kadar çırpıp çikolatalı karışıma ekleyelim, tekrar söndürmemeye özen göstererek karıştıralım.

  12. Cam kaselere paylaştırarak 2 saat buzdolabında dinlendirelim.

  13. Tazeliğini 3-4 gün koruyacaktır ama bekledikçe koyulaşacağı için aynı gün içinde servis etmenizi öneririm.

Afiyet olsun,

Beyaz çikolatalı mousse tarifini uyguladığınız da #sicaktencere hashtagi ile paylaşıp beni de etiketlerseniz çok mutlu olurum, ne pişirdiğinizi görmeyi çok isterim  🙂

 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol

 
beyaz-cikolatali-mousse

beyaz-cikolatali-mousse


0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page