top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Domatesli Fesleğenli Somon


691788

Balığı bol bol bulup evde, dışarıda, yazlıkta mümkün olan her yerde yediğimiz o eski günlerde somon nedir bilmezdik. Sonra öğrendik öğrenmesine ama o çok merak ettiğimiz kocaman balığın bir dilimi bile çok pahalıydı. Biz yine hamsi, sardalye bazen de levrek, çipura, lidaki, mercan, mırmır, barbun diye giderdik.

Evimin yakınında çocukluğumdan beri istikrarlı bir şekilde en güzel balıkları mahalleye getiren balıkçı abimiz var. 4-5 tane daha bildiğim balıkçı var, denemeden duramam. Hepsine gittim hepsinden en azından levrek aldım. Deniz levreği, üretim, toprak havuz, hepsini denedim. Bizim oradaki gibi lezzetlisini yiyemedim. Deniz levreği her daim çok lezzetlidir ama bilirsiniz çok pahalıdır. O yüzden balıkçılarda mutlaka daha ucuz, üretim veya toprak havuzda yetiştirilmiş levrekler bulunur. Onlar da kaliteli değilse saman gibi tatsız olurlar.

Somon öyküsü tam da burada başlıyor. Geçen 3-4 yılda severek yediğim bütün balıklarda ciddi bir fiyat artışı oldu. Levrek, çipura, mevsimi gelince palamut, istavrit, istisnasız hepsi inanılmaz zamlandı. O çok yüksek fiyatlı günlerden birinde “Somon bu değil mi?” diye sordum abiye. “Kesiyim mi bi dilim?”dedi. Eh napalım kes, bi de ondan deneyelim dedim. Fiyatları yanlış hatırlıyor olabilirim ama toprak havuz levreğin kilosu 18 liraydı sanırım. Somonun kilosuna 20 demişti. Aldığım tek dilim 250 gram geliyordu. Eve geldim. Somonu güzelce fırında hazırladım. 250 gram dilimin ortasında bir kalın kemik vardı, onun dışında kılçığı yoktu ve löp löp etti. İlerleyen alışverişlerimde sıklıkla somon almaya başladım. Fiyatlar diğer balıklarda durdurulamaz şekilde yükselirken somon bundan çok etkilenmedi niyeyse. O yüzden artık çoğunlukla somon yiyorum. Sizin de güvendiğiniz bir balıkçınız varsa, mutlaka alın ve az sonra okuyacağınız tarifle bir deneyin. Çok yazmışım, evet. Özür dilerim, hemen malzemelere geçelim.

MALZEMELER:

2 adet somon dilimi

1 yemek kaşığı kuru fesleğen

1 adet ince ince dilimlenmiş domates

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri

HAZIRLANIŞI:

Fırını 200 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Fırın tepsisinin dibine pişirme kağıdını yayın. Somonları koyacağınız yerlere de birer küçük parça alüminyum folyo serin. Tüm tepsini folyo ile kaplamayın. Küçücük bir miktar margarin ile folyoların üzerini yağlayın. Somon dilimlerini yerleştirin.

Somonların üzerine kuru fesleğeni serpin. Fesleğenin üzerine domates dilimlerini yerleştirin. Zeytinyağını somonların üzerinde gezdirin. En üste de parmesan peyniri serpin.

Önceden ısıttığınız fırında 20 dakika kadar, peynir kızarana dek pişirin. Sıcak sıcak servis ederken bu lezzeti onurlandırmak için en azından bir duble rakı ile eşlik etmeyi unutmayın.

Afiyet olsun.

1 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page