top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Elmalı Crumble

Elmalı Crumble – Tam Kıvamında

Elmalı crumble tarifi arayışım sessiz sessiz bir süredir devam ediyordu, hatta bu uğurda bir kaç tarifi de deneyip elemiş oldum hatta ve hatta bir ara o kadar sık yaptım ki bir süre ara vermek zorunda kaldım zira elmalı crumble dan soğumak istemiyordum. Ama sonunda en mükemmeline ulaştım diyebilirim. Kıtır kıtır yüzeyi ve içinde ki o yumuşacık elmalı harcı ile bir efsane demeliyim.

Üzerinde ki hamur katmanının kum kıvamında olmasından kaynaklı olarak crumble aslında ufalamak anlamına geliyor. Elmalı ve yapımı çok pratik bir tatlı, elmalı tart ile karıştırmayın ikisinin yapılış şekli tamamen farklı. Elmalı crumble tabanı meyve üzerine hamur kırıntıları olan bir tatlı iken elmalı tart ise tabanı ve üstü hamur ara katmanı meyve olan bir tatlı.

Elmalı crumble bana göre sıcak ve üzerinde bir top dondurma ile tüketilmeli, o dondurmanın eridikçe crumble üzerine dağılması ve ılık elmalı harcı aynı anda tüketmek bir harika,

elmalı crumble

elmalı crumble


Fırın kabında hazırladım ama sufle veya fırına girebilen porsiyonluk kaplarda da hazırlayabilirsiniz, yapı gereği çabuk dağılabilen bir tatlı olduğundan sunumu porsiyonluk kaplarda daha nizami olacaktır yine de her şekilde servisi ve yemesi mükemmel.

Hamuru gerçekten kum kıvamında tereyağını spğukken eklemeye özen göstermelisiniz aksi halde o kumlu yapıyı çok kolay elde edemiyorsunuz. Yumuşak tereyağ çok çabuk una yapışıyor ve hamur yoğurur gibi bir kıvam oluyor. Soğuk tereyağında ise una yedire yedire elinizin sıcaklığı ile kırıntıları elde ediyorsunuz.

Beni benden alan bir diğer katmanı ise o mis kokulu bol tarçınlı elmaları, mis gibi kokusundan bahsetmiyorum bile ama crumble yapmadan da tek başına tüketilebilecek bir lezzet oluyor. Hatta bu harç tarifini not edin sadece bu tarif için değil diğer turta ve tart tarifleri için kullanabilirsiniz.

Elmaları küp küp doğradıktan sonra doğru ocağa hele ki kokulu elmalarınız var ise lezzeti 2 katına hatta 4 – 5 katına çıkıyor. Hafif ağdalı bir kıvamı olacak yok fazla pişirmeden o uzayan kıvama gelince ocaktan almalısınız aksi halde şekerden dolayı dibi çabuk tutabiliyor.

elmalı crumble

elmalı crumble


Üzeri beklediğiniz şekilde nar gibi kızarmıyor malum hamurunun içinde yumurta yok ama tabi ki rengi değişiyor. Fırında tutma süresi 35 dakika ama siz biraz daha kızaran bir üst katman istiyorsanız 10-15 dakika daha fırında tutabilirsiniz.

Turta yapmak istiyor ama üşeniyorsanız en pratiği elmalı crumble deneyin. 🙂

Diğer tatlı tarifleri için tıklayınız;  Tatlı Tarifleri

  Elmalı Crumble Tarifi

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

 

Porsiyon : 8-9 Kişilik     –      Hazırlık Süresi : 10 dk.     –     Pişirme Süresi : 35 Dakika

 

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Malzemeler :

  1. 5 adet elma

  2. 1 tatlı kaşığı tarçın

  3. Yarım çay bardağı su

  4. 3 yemek kaşığı şeker

  5. 1 yemek kaşığı nişasta (buğday ya da mısır farketmez)

Hamuru için

  1. 1,5 su bardağı un

  2. Yarım su bardağı şeker

  3. 150 gr. tereyağ

Hazırlanışı :

  1. Fırını 200 dereceye ayarlayalım ve fırın kabını tereyağ ile hafifçe yağlayalım.

  2. Elmaların kabuklarını soyduktan sonra küp küp çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım ve tencereye alalım

  3. Üzerine şeker, nişasta, su ve tarçını ilave edelim. Ocakta ortalama 10-15 dakika boyunca ağdalı bir kıvamı olana kadar pişirelim (Yukarıda ki yazım da burası ile ilgili detaylı bilgi paylaştım, okuyabilirsiniz:) )

  4. Bir kapta 1,5 su bardağı un, yarım su bardağı şeker ve 150 gr. tereyağını karıştırmaya başlayalım. Kum gibi bir kıvamı olana ve tüm malzemeler karışıp tereyağ tamamen yok oluncaya kadar ellerimizle yoğuralım.

  5. Fırın kabına elmaları alalım ve orantılı şekilde tabana yayalım üzerine hazırladığımız kum gibi hamur parçalarını dökelim ve her yerini kapatana kadar düzleştirelim. Bastırmadan yapmanızı tavsiye ederim.

  6. Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika boyunca üzeri istediğiniz kızarıklığa gelene kadar pişirelim.

Afiyet bal şeker olsun,

Elmalı crumble tarifini uyguladığınız da #sicaktencere hashtagi ile paylaşıp beni de etiketlerseniz çok mutlu olurum, ne pişirdiğinizi görmeyi çok isterim  🙂

 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol

 

sıcak atölye

sıcak atölye


1 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page