top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Evde Kurutulmuş Portakal

Kurutulmuş Portakal – Fırında

Kurutulmuş portakal son zamanlarda sıklıkla kullanılmaya başlandı. Sadece portakal değil, kurutulmuş greyfurt, kurutulmuş mandalina, kurutulmuş muz, kurutulmuş elma, kurutulmuş çilek neredeyse aklınıza gelen tüm meyvelerin kurusunu hazırlayabilirsiniz.

Kurutulmuş portakal için meyve kurutma makinesi gerekmeyecek tek püf noktası pişirme süresi ve pişirme şekli

kurutulmuş portakal

kurutulmuş portakal

kurutulmuş portakal – kurutlmuş meyve – meyve nasıl kurutulur – portakal kabuğu nasıl kurutulur

Meyve kurutmanın en dikkat edilmesi gereken noktası meyvenin suyunu kontrollü olarak meyveden uzaklaştırmak. Bunun yanında kestiğiniz dilimin inceliği, fırının ısısı ve kuruturken nemin dışarı çıkartılması önemli.

Portakal Kabuğu Nasıl Kurutulur?

Kurutulmuş portakal için ilk olarak işe portakalları güzelce yıkamakla başlıyoruz. Ben bu aşamada portakalları biraz sirkeli su içinde bekletiyorum. Sirkenin mikropları öldürdüğünü biliyoruz.

Sonrasında baş ve dip kısmını aldıktan sonra ince dilimler halinde dilimlemeye başlıyorum. Bu esnada tırtıklı bir bıçak kullanmanız daha iyi olacaktır. Böylelikle tırtıkları sayesinde meyveyi parçalamadan daha düzgün dilimler elde edebilirsiniz.

kurutulmuş portakal

kurutulmuş portakal

Dilimleri kestikten sonra bir kağıt peçete yardımıyla üzerlerine biraz bastırarak suyunu peçeteye geçirmeye çalışın. Böylelikle suyu birazda olsa meyveden uzaklaştırarak kuruma sürecini kolaylaştırabiliriz.

Fırını 100 derecede çalıştırmaya başlayalım. Fırın meyvelerin kurumasını sağlayacak ama bu meyveler yapısı gereği sulu olduğundan kendi suları buharlaştığında bir şekilde dışarı vermeleri gerekir ki fırın içerisinde nem olmasın ve çıtır çıtır kurumuş meyve elde edelim.

Bunun için fırın kapağını aralık bırakmamız gerekiyor ama bu oranı iyi ayarlamalıyız çünkü ne tüm ısıyı dışarı verecek şekilde olmalı ne de nemin içeride kalmasına sebep olacak şekilde olmalı. Bu yüzden kestiğimiz dilimleri fırın teline dizdikten sonra 100 dereceye ayarladığımız fırına koyalım. Fırın kapağının tamamen kapanmaması için kapağın arasına cisim koyalım. Ben genelde kavanoz kapağı gibi ince bir cisim tercih ediyorum. Hani şu beyaz kavanoz kapakları yok mu 🙂 Fırın kapağının arasına bu cismi koyuyorum ve böylelikle fırın kapağı tamamen kapanmıyor. Ama içeride ki nemde dışarı çıkıyor.

Bu şekilde yaklaşık 2-2,5 saat boyunca 100 derecelik ısıda kurutmaya başlayalım. Her iki tarafınında eşit şekilde kuruması için yarım saatte bir ters yüz etmeyi unutmayalım. Evi mis gibi bir portakal kokusu sarıyor insana resmen huzur veren bir koku.

Kurumuş portakal fırından çıktıktan sonra da 1 saat boyunca dinlendirelim böylelikle hem son kıvamını alacak ve açıkta bekledikçe daha da sertleşecek. Bekleme süresinden sonra kavanozlara alarak 1 sene boyunca gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz.

Kurutulmuş portakal veya kurutulmuş meyve nerede nasıl kullanılır?

  1. En bilineni bitki çaylarınızda kullanabilirsiniz. Enfes bir aroma katıyor.

  2. Bir kısmını robottan geçirip toz haline getirerek kek ve kurabiyelerinize aroma vermesi için ekleyebilirsiniz.

  3. Aynı şekilde toz haline getirdiğiniz kuru meyveleri soğuk veya sıcak içeceklerinize de ilave edebilirsiniz.

  4. Yine kek ve pastalarınız için kurutulmuş meyvelerinizi şekerli suda pişirerek süsleme yapabilirsiniz.

  5. Sabah kahvaltılarınızda direk tüketebilirsiniz.

  6. Yulaf veya müsli gibi sütlü karışımlarınızın içine aroma katması için ekleyebilirsiniz.

  7. Bitter çikolata veya sütlü çikolataya batırıp dondurarak kahve yanına harika bir sunum yapabilirsiniz.

  8. Pudinglerinizde aroma katması için direk dilm halinde atıp pişirdikten sonra puding ile birlikte mikserden geçirerek kullanabilirsiniz.

  9. Diyet yapanlar ara öğün olarak kullanabilirler veya atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.

Diğer yemek tarifleri için tıklayınız; Yemek Tarifleri

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol


0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page