top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Fırında Bütün Tavuk

Fırında Bütün Soslu Tavuk Tarifi

Fırında bütün tavuk aslında tavuk yemekleri arasında hep tedirgin olunan tariflerden biri olsa da artık öyle değil. Aslında bu yazımı yılbaşı zamanlarında yazdığım için yılbaşı tavuğu desekte tüm sene boyunca canınız ne zaman isterse kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Tavuk eti çok tada sahip olan bir et değil bu yüzden bir kaç küçük müdahale ile eti lezzetlendirmek gerekiyor. Genelde tariflere baktığımda hep etin derisine marinasyon işlemi yapılıyor. Ama tavuk pişerken derisinden bu marine sos akıp gidiyor ve sadece üst katmanı lezzetlenmiş oluyor. Bu sefer tavuğun derisinin altına gireceğiz 🙂

fırında bütün tavuk

fırında bütün tavuk

Tavuk Eti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Tavuk etinin göğüs kısmının dolgun olmasına dikkat edin. Eğer dolgun değilse tavuğun bayat olduğu anlamına gelir. Bayat tavuğun rengi pişirildiğinde kırmızıya döner.

  2. Göğüs kemiği esnekliğine de bakmanız tazeliği gösteren bir diğer detay

  3. Taze tavuk etinin derisi, nemli ve açık renkli olmalıdır.

  4. Her üründe olduğu gibi tavuk satın alırken de son tüketim tarihine dikkat edilmelidir.

  5. Alışverişiniz uzun sürecekse satın alacağınız tavuğun tazeliğini koruması için alışverişte en sona bırakın.

  6. Çözündürülmüş pilici tekrar dondurmayın. Eğer daha önce dondurduğunuz tavuk bir şekilde çözündüyse vakit geçirmeden pişirerek değerlendirin.

Tavuğu lezzetlendirmek için derisi ile eti arasına bir işlem yapmak şart

Gelelim tavuğu lezzetlendirme kısmına bu kısım aslında biraz özen göstermeniz gereken bir kısım çünkü deriyi hafifçe kaldırarak deri ile et arasına işlem yapacağız. Deriyi asla tavuktan ayırmıyoruz. Hatta deriyi yırtmamaya da özen göstermelisiniz. Sadece deriyi etten ayırıyoruz ki arasına tereyağlı karışımdan sürebilelim.

Tavuğu butları size bakacak şekilde önümüze alalım. Ve deri ile etin arasına parmağımız yardımıyla ilerleterek ayırmaya başlayın. Sadece tavuk göğsünün ortasında bir birleşme yeri hissedeceksiniz orayı ayırmamanız gerekir. Sağ ve sol göğüs içinde aynı şeyleri yapıp deri ile eti birbirinden hafifçe ayırdıktan sonra arasına tereyağ yerleştirmeye başlayabiliriz. Tereyağı parmağınızla belli bir yere getirdikten sonra deri üzerinden ittirerek ilerletebilirsiniz.

  1. Tavuğu iyice yıkadıktan sonra kağıt havlu yardımıyla suyunu almayı unutmayın. Çünkü mikroorganizma gelişimi için su, en uygun ortamı sağlar.

  2. Tavuk eti, mikroorganizmalara karşı en dayanıksız besin grubu olduğundan bu riski ortadan kaldırmak için mermer ya da plastik doğrama tahtası kullanmayı tercih edin. Tahta doğrama tahtası bu besin için doğru olmayacaktır.

Fırında bütün tavuk tarifi için bir diğer önemli nokta da pişme süresi bu süre kanatlı hayvanlarda kilo başına 40 dakika olarak hesaplanır. Örneğin 2 kiloluk bir tavuk aldıysanız 80 dakikalık bir pişme süresi yeterli olacaktır.

fırında bütün tavuk

fırında bütün tavuk

Fırına koyarken üzerini yağlı kağıt vs. ile sarmamıza gerek yok çünkü tavuk yapısı gereği küçük olduğundan üzerinin yanma tehlikesi olmadan pişmiş oluyor. Ama hindi pişirecekseniz üzerini sarmanızda fayda var.

Fırında tavuk yaparken tavuğu sebzeler ile aynı kapta pişirmeyeceğiz. Bunun için ben şöyle yapıyorum. Fırın tepsininin içine bir fırın kabı oturtuyorum ve sebzeleri bunun içine alıyorum. Sonra bir üst rafına fırın telini yerleştiriyorum ve tavuğu fırın teli üzerinde pişiriyorum. Böylelikle hem altıda eşit derecede pişiyor hem de tavuktan akan sular sebzelerin üzerine akıyor ve daha da lezzetlendiriyor.

Diğer yemek tarifleri için tıklayınız; Yemek Tarifleri

Fırında Bütün Tavuk Tarifi

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

Porsiyon : 4 Kişilik – Hazırlama Süresi : 20-25 dakika – Pişirme Süresi : Kilo Başına 40 Dk.

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Malzemeler

  1. 2 kilo bütün tavuk

  2. 2 adet havuç

  3. 2 adet patates

  4. 1 küçük kereviz

  5. 3 dal kereviz sapı

  6. 1 adet sarımsak

  7. 1 adet portakal

  8. 10-15 adet arpacık soğan

  9. Tuz – Karabiber

  10. 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tereyağı için

  1. 4 yemek kaşığı tereyağ

  2. 2 tatlı kaşığı kekik

  3. 2 diş sarımsak

  4. Tuz – Karabiber

Sosu İçin

  1. 1 yemek kaşığı un

  2. 1 su bardağı su

  3. Tuz

Hazırlanışı

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayalım ve tavuğu yıkayalım süzülmesi için kenarda bekletelim.

  2. Öncelikle işe sebzeleri soyarak ve küplere bölerekbaşlıyoruz. Bu aşamada sebzeleri çok küçültmeyelim çünkü 1 saatten uzun fırında pişeceğinden erimesin.

  3. Patatesleri, havuçları, kerevizleri, soğanları ve kreviz saplarını fırın kabına alalım.

  4. Kabuklarını ve beyaz kısımlarını soyduğumuz portakalı da iri küpler halinde doğrayarak fırın kabına alalım. 1 baş sarımsağı ortadan ikiye keselim ve bu şekilde fırın kabına koyalım.

  5. Üzerine biraz zeytinyağı tuz ve karabiber ekleyerek hafif karıştıralım. Kenara alalım.

  6. Tavuğun içini ve gövdesini bir peçete ile temizleyelim. Kanlı bir yerinin kalmaması önemli,

  7. Tavuğun butları size bakacak yönde olsun ve yukarıda ki görselde ve anlatımda olduğu gibi narin bir şekilde et ile deri arasına girelim.

  8. Bir kap içinde tereyağ, tuz, kekik, karabiber alıp karıştıralım. Bu karışımı derinin altına sürelim. Etin lezzetlendirmesi bu şekilde yapılacak.

  9. Derinin altını treyağ ile kapladıktan sonra tersini çevirelim ve burada da derinin üzerine süreli tereyağını sonrasında butlara ve kanatlara da sürerek yağlama işlemini tamamlayalım.

  10. Tavuğun içine de dilerseniz bir parça tereyağ koyabilirsiniz. Defne yaprağı da güzel bir aroma verecektir.

  11. Tavuğu eğer varsa yanmaz fırın ipi ile bağlamaya başlayalım yoksa da fırın poşetlerinin içinden çıkan teller ve mangal için kullanılan tahta şişler kullanabilirsiniz.

  12. Tavuğu yine butları size bakacak şekilde önünüze alın önce tüm boşlukları derisi ile örterek kapatmaya çalışın. Bacaklarını çapraz şekilde üstüste getirin ve buradan bağlayın. Sonra kanatlarının dağılmaması için şiş saplayarak veya ip ile sararak bağlayalım. Boyun kısmını da deri ile örterek fırın telinin üzerine alalım.

  13. Önceden ısıtılmış fırına önce sebzeleri bir raf üstüne de tavuğu alalım. tavuk ile sebze kabının alt alta gelmesine özen gösterelim.

  14. Kapağını açmadan 45-50 dakika boyunca böyle pişirelim. Sonra tavuğu fırından çıkartarak ters çevirelim. Kalan süreyi de bu şekilde pişirelim. Kilo başına 40 dakikalık pişme süresini aklımızdan çıkarmayalım.

  15. Fırından çıkardıktan sonra tavuğu bir kenara alalım. Sebzeleri de bir kevgir yardımıyla tabağa aktaralım. Sadece patates,havuç,kerevizi alalım. Sarımsak ve kereviz saplarını ayıralım. Portakal ve fırın kabında kalan suyu sos tenceresine aktaralım. İçine un ve su ilave edelim. Koyulaşana kadar pişirelim.

  16. Sonra bir tabağa sebzeleri alalım ortasına tavuğu koyalım ve üzerine de hazırladığımız sosu dökerek servis edelim.

Afiyet bal şeker olsun,

Fırında bütün tavuk tarifini uyguladığınızda #sicaktencere hashtagi ile paylaşıp beni de etiketlerseniz çok mutlu olurum 🙂

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol

fırında bütün tavuk

fırında bütün tavuk


0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page