top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Irish Cream Çikolatalı Brownie


st-patricks-brownies-hung-quach

Merhabalar. İnanılmaz lezzetli ancak ne yazık ki çocuklar için değil yetişkinler için bir kaçamak olacak enfes bir brownie tarifi ile karşınızdayım. Neden çok lezzetli? Çünkü içinde gıda boyası yok, tüm aromasını Bailey’sden alıyor. Neden çocuklar için uygun değil sorusunun yanıtı ise az önceki yanıtta gizli zaten. 12 brownie için 3 yemek kaşığı Bailey’s kullanacağız ancak arzu ederseniz alkol miktarını daha fazla artırıp kaçamağınızı daha heyecanlı hale getirebilirsiniz. Tercih sizin.

En lezzetli ve güzel kıvamlı brownieleri hazırlamanın püf noktası, hamuru hazırlarken kullanacağınız malzemeleri çok çırpmamanız ve ardından hamuru çok fazla pişirmemeniz. İlk lokmayı ısırdığınızda ağzınızda o yumuşak hissi yakalamak isteyeceksiniz. Biraz daha fazla çıtırlık katmak için de elbette çikolata parçaları, ceviz veya yer fıstığı kullanmakta özgürsünüz. Brownieleri hazırlayıp buzdolabında soğutup servis edebileceğiniz gibi ılık bir şekilde üzerinde dondurma ile de servis edebilirsiniz. Benim tercihim genellikle ikinci şekilde oluyor. Malzemelere geçelim bakalım.


irish-cream-brownies-hung-quach

Malzemeler

300 gram iyi kalite bitter çikolata (kakao oranı %70 civarında olursa daha iyi olur), küçük parçalara kırılmış

200 gram tuzsuz margarin veya tereyağı, 2-3 cmlik küçük küplere bölünmüş

2 bardak toz şeker

200 gram krem peynir

Çeyrek bardak pudra şekeri

6 adet orta boy yumurta

3 yemek kaşığı Bailey’s

2 çay kaşığı vanilya

1 ¼ bardak un

1 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtarak başlayın. Brownieleri yapacağınız fırın tepsisi veya borcamın altına pişirme kağıdını yayın.

  2. Bir tencerede su kaynatın. Başka bir kap veya daha küçük bir tencerenin içine yağ ve bitter çikolataları koyun. Bu kabı veya tencereyi kaynayan suya değdirmeden üzerine yerleştirin. Sık sık karıştırarak kaynayan suyun buharı ve sıcaklığı ile yağ ve çikolataların eriyip karışmasını sağlayın. Ardından ocağın altını kapatıp kabı kenara alın ve içine toz şekeri ilave edip karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın.

  3. Irish cream aromalı peynir dolgusunu yapmak için krem peynir ile pudra şekerini orta boy bir kasede 1 dakika kadar mikser yardımı ile çırpın. Biraz kıvam alınca 1 yumurta ve Bailey’si  ilave edin ve iyice karıştırın. İyice karıştığından emin olduktan sonra kenara ayırın.

  4. Çikolata karışımı iyice soğuduktan sonra kalan 5 yumurta ile vanilini ilave edin. Burada önemli olan her yumurtayı tek tek ilave edip bir yandan da karışımı çırpmaya devam etmek. Tüm yumurtaları kırıp çırpıp bir anda içine dökmeyin. Ayrıca en başta belirttiğim gibi burada karışımı aşırı kıvam alacak şekilde yoğun olarak çırpmamaya özen gösterin.

  5. Başka bir kasede un, tuz ve kakaoyu karıştırın. Bu karışımı da çikolata karışımına ekleyip spatula ile karıştırın. Yumuşak hamurun 3/4’ünü hazırladığınız borcama dökün. Üzerini krem peynirli ve alkollü karışımı yaydıktan sonra çikolatalı karışımın kalanı ile üzerini kapatın. Mermer efekti yaratmak için keskin olmayan bir yağ bıçağı alıp karışımın üzerinde hafifçe gezdirin.

  6. Fırının tam orta rafında 40 dakika kadar pişirin. Piştiğinden emin olmak için borcamın kenarına şiş sokun. Geri çıkardığınızda şişin üzerine kırıntılar yapışmışsa tam kıvamında olmuş demektir.

  7. Fırından çıkarıp kesip servis etmeden önce fırının içinde soğuduğundan emin olun. Fırının dışında soğutmayın. Hafif ılık olduğunda az önce söylediğim gibi, dondurma ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

1 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page