top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Kahve Üretimi ve Kahve Çekirdeği Çeşitleri (2)

Kahve nasıl üretilir? diye merak ediyorsanız kısaca bahsedeyim. Ayrıca diğer yazılarıma da göz atarsanız sevinirim.

Kahve ağaçta yetişen meyveli bir bitki, tropikal iklimleri sever çünkü bu bölgelerde yağmurlar uzun süre devam eder. Yağmurların dinmesinin ardından da bembeyaz çiçeklere bürünen kahve bitkisi, birkaç hafta sonra tomurcuk şeklinde meyve haline gelir.

Kahve Bitkisi

Kahve Bitkisi

Sonrasında üzüm salkımları gibi bir dal üzerinde büyümeye başlar. Başlangıçta sarı renkte olan bu meyveler kırmızı renge döndüğünde ise toplanmaya hazır olduğu anlamına gelir. Toplama işlemi oldukça özen gerektiren bir işlemdir ve mümkün olan en kısa sürede toplanıp işlenmesi için gönderilmelidir aksi halde çok çabuk çürüyüp kullanılamaz hale gelir.

Kahve Çekirdeği

Kahve Çekirdeği

Kahve üretimi için Kahve çekirdekleri 2 yöntemle toplanır. Bunlardan ilki elle tek tek toplama yöntemidir ki bu en kıymetli olanıdır. Dünyanın en lezzetli kahveleri bu elle toplanan kahve çekirdeklerinden yapılır. Ama fiyatı da en pahalı kahve çekirdeklerinden biridir. Elle tek tek toplandığı için sadece kırmızı olan meyveler seçilir ve kalitesi bu yüzden yüksektir. Diğeri ise ağacı toplu şekilde sıyırarak toplama yöntemidir. Bu yöntem de tam olgunlaşmamış sarı meyvelerde araya karıştığı için kalite biraz düşmektedir.

Ayrıca yıllanmış ağaç diye tabir edilen 8-14 yıllık ağaçlar gençlere oranla tat açısından daha doygun ve tatmin edicidir. Hasadı yapılan kahve meyveleri işleme atölyelerinde etrafını saran zardan ayıklanarak yeşil renkte ham çekirdekler elde edilir. Sonrasında farklı kavurma işlemleri ile alışık olduğumuz kahverengi görüntüsünü alır.

Kahve Çekirdeği

Kahve Çekirdeği

Ekvator kuşağının geçtiği Asya, Amerika ve Afrika kıtasının farklı lezzetlerine sahip olan kahve, yetiştiği coğrafyanın özelliklerine göre aroma oluşturmaktadır. Örneğin yanardağ yakınında yetişen kahve kül kokulu bir aromaya sahipken, muz ağaçlarının yanında yetişen kahvenin aroması egzotik meyve kokusuna sahiptir.

Kahve Çekirdeği Çeşitleri Nelerdir?

Kahve çekirdekleri temelde 2’ye ayrılır. Arabica ve Robusta. Arabica ‘nın kafein oranı %1-2 oranındayken Robusta ‘nın kahve oranı %4-5 arasındadır. Bu nedenle Arabica kahveler daha yumuşak içimli ve aromatik bir tada sahipken Robusta cinsi kahve çekirdekleri daha acımsı bir tada sahiptir. Üçüncü nesil kahve akımında genelde Arabica cinsi kahve çekirdeği kullanılır.

Kahve Çekirdeği Aromalarına Göre;

Kahve bitkisinin yetiştiği yerin aldığı aroma ile doğrudan ilgisi olduğundan bahsetmiştik işte kıtalara göre kahvelerin aldığı aromalar ise;

  1. Afrika Kıtasında yetişen kahve çekirdekleri Turunçgiller tadı

  2. Güney Amerika Kıtasıdna yetişen kahve çekirdekleri kuşburnu, kırmızı elma ve üzüm gibi hafif tatlı bir aromada

  3. Asya Kıtasında yetişen kahve çekirdekleri çikolata ve toprağımsı bir aromada

  4. Orta Amerika kahveleri ise baharat tatları ağırlıklıdır.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol


0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page