top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Karamelli Creme Brulee


Muhteşem bir Fransız tatlısı. Hele ki alışık olduğumuz tatlılardan sıkıldıysanız ve üstüne karamel de seviyorsanız tam size göre. Creme Brulee, yanmış krema olarak da bilinir. Genelde vanilyalı hazırlanır ama bu tarifte olduğu gibi değişik aromalı olanları da mevcuttur. Oda sıcaklığında servis edilmesi tavsiye edilir. İlk kez 1691 yılından kalma Fransız aşçı François Massialot’un yemek kitabında geçmiştir. Tarihi ile daha fazla sıkılmadan ve karnımız guruldamaya başlamadan malzemelere geçelim.

MALZEMELER:

2 bardak krema

Yarım bardak süt

Çeyrek çay kaşığı tuz

4 yemek kaşığı tuzsuz margarin

Yarım bardak kahverengi şeker

6 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı vanilya

6 yemek kaşığı beyaz şeker

Üzerine servis esnasında serpmek için deniz tuzu

HAZIRLANIŞI

Fırını 160 derecede ısıtmaya başlayın. Sufle kaplarınızı veya tatlıyı neyin içinde pişirecekseniz onları birazcık derin bir tepsinin içine yerleştirin.

Orta boy bir uzun saplı tencerede krema, süt ve tuzu karıştırın. Ocakta orta ateşte biraz pişirin ama kaynatmayın. İyice ısındıktan sonra altını kısın ve sıcak tutun.

Başka bir tencerede yağı iyice eritin ve içine kahverengi şekeri ilave edin. Yüksek ateşte karışımı kaynatın ve 2 dakika kadar pişirin. Bu süre içerisinde şekerin karamelize olmaya başlayıp kehribar rengini aldığını görecek ve güzel bir koku bıraktığını hissedeceksiniz.

Karamel karışımı hazır olunca ateşten alın ve sıcak tuttuğunuz krema karışımını dikkatlice ve azar azar içine ekleyin. Karamel karışımı oldukça sıcak olduğu için kabarcıklanıp yanmanıza neden olabilecek küçük patlamalara yol açabilir.

Yumurta sarısını ve vanilyayı büyük bir kapta çırpmaya başlayın. Sürekli çırparken karamelli ve sıcak krema karışımını yavaşça içine dökün. Çırpmaya devam edin. Hazırladığınız koyu karışımı ince örülü bir elekten temiz bir kaseye dökün. Her sufle kabını bu karışım ile dikkatlice doldurun.

Sufle kaplarınızla doldurduğunuz fırın tepsisini fırına yerleştirin. Sufle kaplarının yarısına denk gelecek kadar sıcak suyu tepsiye dökün. Sufle kaplarının yarı hizasına kadar su dökeceğimiz için kullanacağımız fırın tepsisinin bu suyu alabilecek derinlikte olması gerekiyor ne yazık ki. 20 dakika kadar fırında pişirin. Tatlıların kenarlarının sert ortalarının ise nazikçe dürttüğünüzde titreyecek kıvamda olması gerekiyor.

Bu kıvamı yakaladıktan sonra tepsini fırından çıkarıp 10 dakika kadar dinlendirin. Ardından kapları suyun içinden çıkarıp ayır bir yerde bir süre daha dinlendirin. Buzdolabında en az 4 saat soğutun. Servis etmeden önce buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletin. Bu şekilde hazırladığınız tatlılarınız 3 güne kadar buzdolabında saklanabilir.

Servis etmek için, her kabın üzerine 1 yemek kaşığı beyaz şeker serpip mutfakta kullandığınız uzun bir çakmak ile karamelize olup altın sarısı renge kavuşana kadar şekeri eritin. En üste de, eğer aldıysanız, bir tutam deniz tuzu serpin ve servis edin.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page