top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Kolay Dana Güveç

Tarifin adında kolay yazdığı için 15 dakikada hazırlanacak bir güveç tarifi olduğunu düşünmeyin lütfen. İşin içinde yerken ağzımızda kayış misali dönüp durmaması gereken dana eti olduğu için, mecburen biraz vaktimizi alacak. Normalde güveç tariflerinde et ve sebzeler aynı anda piştiği için oldukça yumuşak ve hatta erimiş sebzeleri etlerin yanında yatarken görürüz. Bu tarifin farkı etin ve sebzelerin ayrı ve özel olarak hazırlanması ve sonra bir araya getirilmesi. Yapımı kolay ve malzemeleri alengirli olmadığı için adı “kolay güveç”. Gecikmeden malzemelere geçelim isterseniz:

Malzemeler:

  1. Çeyrek kase un, sonra kullanılmak üzere 1 yemek kaşığı daha un lazım olacak

  2. 2 yemek kaşığı iyotsuz tuz

  3. 1 yemek kaşığı karabiber

  4. 1 kilo kemiksiz dana eti (tarif 4-6 kişiliktir, servis sayısına göre etin miktarını ayarlayabilirsiniz)

  5. 3 yemek kaşığı sıvı yağ

  6. 1 orta boy soğan, küp küp kesilmiş

  7. 2 yemek kaşığı domates salçası

  8. 1 kase kırmızı şarap

  9. 4 küp sodyumu azaltılmış et bulyon

  10. 2 parça defne yaprağı

  11. 4 dal taze kekik

  12. 3 orta boy havuç

  13. 3 orta boy kereviz sapı

  14. 4 orta boy patates

  15. 1 kase bezelye

Yapılışı:

Çeyrek kase unu tuz ve karabiber ile büyük bir kasede iyice karıştırıp kenara alalım. Dana eti üzerinde, eğer varsa, fazla yağları temizledikten sonra eti küçük küpler halinde doğrayalım. Un karışımı içine etleri ekleyelim ve etlerin tamamı unla kaplanana kadar karıştıralım.

Geniş tabanlı büyük bir tencerede sıvı yağı kızdırdıktan sonra etleri içine atalım. Arzu ederseniz etlerin tamamını tencereye alıp pişirebilirsiniz. Ancak etlerin güzelce pişmesini istiyorsanız bütün eti üçe ayırıp, her seferinde 4-5 dakika olacak şekilde üç parti halinde, etler kahverengileşene kadar pişirmek en ideal yöntemdir. Tercih sizin.

Pişen etleri büyük bir kaseye ayırdıktan sonra tencereye soğanları alıp, biraz tuz ve karabiber serptikten sonra yumuşayana ve rengi değişene kadar 5 dakika karıştırarak pişirin. Ardından hemen domates salçasını ekleyip soğanlar ile tamamen karışana kadar 1-2 dakika pişirin.

Kalan bir yemek kaşığı unu ekleyip soğan ve salça ile iyice karışmasını sağladıktan sonra şarabı ekleyin ve karışım yoğunlaşana kadar 3 dakika boyunca karıştırarak pişirin.

Eti ve etten süzülmüş tüm sıvıları karışımın olduğu tencereye alın. Et bulyonları, defne yapraklarını ve kekiği ekleyip karıştırın. Ocağın altını açın ve kaynamaya başladıktan hemen sonra iyice kısın. Ağzı açık bir şekilde 1 saat kadar pişirin.

Etler karışımıyla birlikte 1 saat kadar pişerken; havuç, kereviz ve patatesleri küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Etlerin 1 saat kadar pişmiş olması önemli, çünkü yemeğimiz bir süre daha pişecek ve sebzeleri ne kadar erken eklersek o kadar yumuşak ve lezzetsiz olacaktır. Etlerin ve sebzelerin bıçağın rahatça kesebileceği yumuşaklıkta olması gerekiyor.

Sebzeleri ekledikten sonra yemeğimizi altı kısık ve bu sefer ağzı tamamen kapalı şekilde 1 saat daha pişirin. Bezelyeler eğer donmuş ve hazır bezelye ise son 5 dakika ekleyip karıştırın. Eğer önceden hazırlanmamış taze bezelyeniz varsa 15 dakika önce ekleyin. Arzu ettiğiniz baharatlar ile tatlandırıp sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page