top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Kırmızı Biberli Tavuk


chicken-with-pork-stuffed-cherry-peppers-crop

Tarifin orijinal adı “Chicken with red hot cherry pepper”. Ünlü müzik grubunun adını anımsatan bu sözcük oyunlu tarif ismini Türkçe olarak tam verimli kullanamamış olabilirim. Ancak içi dolgulu leziz kırmızı biberlerle bildiğiniz tavuklardan çok farklı bir yemek ile karşı karşıyayız, emin olabilirsiniz. Tarifin adını acı biber yerine sadece kırmızı biber diye değiştirmemin sebebi elbette herkesin acı sevmemesi. Bu lezzetin tadına varabilmek için mutlaka acı biber kullanmak zorunda değilsiniz. Tatlı kırmızı biberle de enfes bir tavuk yemeği yapabilirsiniz. Buradaki önemli husus, kullanacağınız kırmızı biberlerin büyük olmaması. Biber dolması yaparken yeşil biberlerin yanında kullandığınız kırmızı dolmalık biberler gibi büyük biber kullanırsanız olmaz ne yazık ki. Acı veya tatlı, kullanacağınız kırmızı biberler küçük boy olmalı. İçlerini dolduracağımız için çok da minik olmasın tabi. Malzemelere geçelim de daha iyi anlayalım.

MALZEMELER:

12 adet kırmızı biber, pulları çıkartılmış, içi temizlenmiş, doldurulmaya hazır.

1 bardak su

1 bardak beyaz şarap veya alkol kullanmıyorsanız daha az sirke (kullanacağınız sirkenin çeşidi önemli değil. Sadece eğer çok ekşi bir sirke kullanıyorsanız elbette 1 bardak dolusu dökmemenizde fayda var.)

2 yemek kaşığı zeytin yağı

4 kemikli tavuk but (baget ve uyluk kısımları ayrılmış) veya sadece 8 tavuk uyluk

Tuz ve karabiber

Çeyrek bardak beyaz şarap (bu da tavuk için, eğer kullanmayacaksanız 1-2 kaşık soya sosu da kullanabilirsiniz.)

1 bardak gelecek şekilde doğranmış soğan (1 büyük soğan olabilir)

1 yemek kaşığı dövülmüş sarımsak

1 adet büyük veya 3-4 tane küçük sosis

Yarım bardak tavuk suyu

Süslemek için maydanoz vb. yeşillikler (opsiyonel)

HAZIRLANIŞI:

Orta boy bir tencere veya tavada, kırmızı biberleri su ve şarap (sirke) ile karıştırın ve kaynamaya bırakın. Orta ateşte kaynatırken biberlerin rengini kontrol edin. Eğer biberlerin rengi kırmızıdan açık turuncuya doğru açılmaya başladıysa ve yeterince yumuşadıysa (yaklaşık 5 dakika) ateşten alın, süzün ve kenara ayırın.

Büyük bir tavada yağı orta ateşte kızdırın. Tavukları tuz ve karabiberle ovaladıktan sonra tavaya atıp kızartın. Yaklaşık 20 dakika sürecek kızartma işlemi sırasında bir veya iki kez çevirin. Tavuklarla çok oynamayın. Tavuklar kızardıktan sonra şarabı ilave edin ve şarap tamamen buharlaşana dek (5 dakika civarı) pişirmeye devam edin. Ardından soğan ve sarımsakları ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Altını kapatın.

Sosisleri soyup biberlerin içine sığacak büyüklükte kesin. Kırmızı biberlerdeki boşluklara doldurun ve tavuk suyu ile beraber tavukların bulunduğu tavaya alın. Ocağın altını açın ve kısık ateşte, ağzı kapalı bir şekilde, 15 dakika civarı, bütün aromalar karışana ve biberlerin içindeki sosisler pişene kadar pişirin.

Sosisler yumuşadıktan sonra ağzını açıp, yemeğin içindeki sos (su) yarı yarıya azalana kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan aldıktan sonra 2-3 dakika dinlendirin.

Maydanoz veya arzu ettiğiniz başka bir süsleme malzemesi ile süsleyip sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page