top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Limonlu Mantarlı Risotto


vfehL8Ta13c2233353835363338RcEYCwF_1452198717000

Bol malzemeli, yapılması zahmetli, çabukcak yeneceği ama aşırı lezzetli olduğu için bittikten sonra kalbinizde mini bir hüzün bırakacak eşsiz bir risotto tarifi ile karşınızdayım. Yani tam olarak karşınızda değilim, zira öyle olsa bir süre tarifi okuyup “yapsana” diye malzemeleri elime tutuşturabilirsiniz. Öyle olmaması için güvenli bir lokasyonda tarifi yazıp sizin hünerli ellerinize bırakmayı düşünüyorum. Malzemelere geçelim o halde.

RİSOTTO MALZEMELERİ:

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 adet büyük boy pırasa, beyaz ve yeşil kısımları güzelce doğranmış

1 adet orta boy kuru soğan, ince kıyılmış

5 diş sarımsak, dövülmüş

Tuz (deniz tuzu bulabilirseniz daha hoş olur)

2 bardak kahverengi pirinç (osmancık da olur, baldo olmasın, mümkün olduğu kadar uzun süre ılık suda beklemiş)

Bir tutam deniz börülcesi (opsiyonel)

3 bardak su

2 buçuk bardak süt

Bir yemek kaşığı toz kişniş

Karabiber

MANTAR MALZEMELERİ:

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım kilo mantar, güzelce doğranmış

3 diş sarımsak, dövülmüş

2 yemek kaşığı limon suyu

1 demet maydanoz, ince kıyılmış, bir kısmı süsleme için ayrılacak

1 çay kaşığı tuz

Karabiber

HAZIRLANIŞI

Büyük boy derin bir tavada orta ateşte yağı kızdırın. Pırasa, soğan, sarımsak ve bir tutam tuzu içine atın. Sürekli karıştırarak 5 dakika civarı soteleyin. İçine pirinçleri de ilave edin. Pirinç parlak bir renge kavuşana dek, 5 dakika civarı sürekli karıştırarak kavurun. Kullanmak istiyorsanız deniz börülcesini de ekleyin. 3 bardak su ve 2 buçuk bardak sütü, birer bardak olacak şekilde sırayla ve yavaşça ilave edin. Hepsi bittikten sonra kaynamaya bırakın, kaynadıktan hemen sonra altını iyice kısın ve sürekli karıştırarak pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Pirinç yumuşarken tüm suyu emdiğinden emin olun. Eğer su daha önce tükenirse biraz daha ilave edebilirsiniz.

Pilavınız olmadan 10 dakika kadar önce mantarları hazırlamaya başlayın. Yine büyük boy bir tavada yağı orta ateşte kızdırın. Mantar, sarımsak ve limon suyunu ilave edin. Mantarlar yumuşayana kadar sürekli karıştırarak 5 dakika civarı pişirin. Maydanoz, tuz ve karabiberi de ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra altını kapatın.

Mantar da pilav da olduktan sonra 2 çay kaşığı tuz (veya deniz tuzu), kişniş ve karabiberi ilave edip güzelce karıştırın. Servis kasesine alıp mantarları ilave edin. Karıştırıp kalan maydanoz ile süsleyin. Hemen servis edin.

Afiyet olsun.

4 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page