top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Nasıl daha iyi salata sosu yapılır?

MHT0353-final-2000x0-c-default

Daha fazla sebze yemeliyiz. Bol bol salata tüketmeliyiz ama nasıl? Salata ile insanlığın ilişkisi iki temel noktada yoğunlaşıyor. Bunlardan biri, salatadan ve sebzeden tamamen tiksinen insanlar. Daha fazla etçil beslenen, en azından sebze ve salata yediği zaman karnının doymadığını düşünen insanlar diyelim. Bir diğer grup ise sebze ve salata seven ancak özellikle hafta içleri yoğun yaşanmış bir günün üzerine, akşam akşam salata ile uğraşmak istemeyen insanlar. Bu insanlar da elinde salatada kullanılacak hangi malzeme varsa onları dümdüz doğrayıp, kuru ve lezzetsiz bir salata yapmak istemiyor. Fakat salatayı süslemek, güzelce soslamak için de yeterli enerjiye ve vakte sahip değil.

Tüm bu üşengeçlik mevzularının yanında, salata hazırlarken ve özellikle soslarken, yağ ve asit dengesini de iyi ayarlamanız gerekir. Dengenin bir tarafın lehine bozulması lezzetten çalacak veya ilerleyen saatlerde sizi rahatsız edecektir. Tüm bu yorucu işlerle uğraşmamak için ihtiyacınız olan birkaç pratik fikir ve bunları hayata geçirecek miktarda gaz. O halde doğru yerdesiniz.

Bu hafta sonunu hep birlikte güzel güzel salata sosları hazırlayarak geçirelim. Soslarımız yorucu hafta içi için hazır olsun. Akşamları işten eve dönerken alacağımız taze sebzelerimiz ve salata malzemelerimizi yorulmadan, uğraşmadan, lezzetli salatalara dönüştürüp, sağlıklı ve keyifli bir hafta geçirelim.

İlk sosun adı Limonlu-Baharatlı Sütlü Sos

buttermilk

Malzemeler:

Yarım bardak mayonez

Yarım bardak krema

Çeyrek bardak süt (içine bir yemek kaşığı sirke eklenmiş)

Yarım çay kaşığı sarımsak tozu

Bir tutam kimyon

Bir tutam kırmızı toz biber

Bir çay kaşığından biraz daha fazla limon suyu

2 çay kaşığı kişniş

1 çay kaşığı aşırı ince kıyılmış soğan (mevsimine göre taze veya kuru soğan)

Hazırlanışı:

Büyük bir kasede mayonez ve kremayı karıştırın. Sonra yavaş yavaş karıştıra karıştıra sütü ilave edin. Arından kalan malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu ağzı sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Salatanın üzerine arzu ettiğiniz kadar dökebileceğiniz gibi dilim dilim hazırlayacağınız havuç, salatalık vb. malzemeleri içine bandırarak da yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

İkinci sosun adı Sarımsaklı Hardallı Limonlu Vinegret Sosu

Garlic-mustard-lemon

Malzemeler:

Bir buçuk yemek kaşığı dijon hardalı

1 yemek kaşığı bal

1 çay kaşığı tuz

Çeyrek bardak kırmızı şarap

Bir limonun suyu

2 diş sarımsak, dövülmüş

2 yemek kaşığı su

Yarım bardak zeytin yağı

Hazırlanışı:

Dijon hardalı, bal, tuz, şarap, limon suyu ve sarımsağı bir kasede güzelce karıştırın. Ardından zeytin yağını eğer vaktiniz varsa azar azar, hatta damla damla dökerek karıştırın ve içinde çözülmesini sağlayın. Bu kadar yavaş hareket edip, iyice karıştırınca güzel bir kıvama kavuşacaktır. Ağzı sıkı sıkı kapalı bir kapta saklayabilirsiniz. Malzemeleri bandırarak yiyebileceğiniz bir sos olarak kullanabileceğiniz gibi salataya arzu ettiğiniz miktarda dökerek de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page