top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Parmesanlı Patlıcan


Tamam, vurmayın. Parmesan istemiyor, sevmiyor, alamıyor veya bulamıyor olabilirsiniz. Parmesan bu yemeğe lezzet katıyor olabilir ancak patlıcanın üzerinde güzelce eriyebilecek ve yanmayacak herhangi bir peynir de işinizi görebilir. Örneğin keçi peynirini veya yumuşak ezine peynirini damak tadınıza daha uygun buluyorsanız elbette kullanabilirsiniz. Parmesana mahkum değilsiniz, merak etmeyin.

Adından anlaşılacağı üzere patlıcanlı bir yemek ancak adını görüp de dilimlenmiş ve kızartılmış patlıcanların üzerinde eritilecek peynirden ibaret sanmayın. Malzemelere ve sonrasında yapılışına geçelim, daha fazla aç kalmayalım.

MALZEMELER:

2 bardak kadar sarımsaklı domates sosu (domatesi rendeleyip sarımsakla karıştırıp hazırlayabilirsiniz veya makarna sosu olarak hazır alabilirsiniz, tercih sizin)

2 adet büyük boy patlıcan

5 yumurta

3 yemek kaşığı süt

4 bardak gelecek kadar ekmek kırıntısı

1 yemek kaşığı kekik

1 yemek kaşığı taze kekik yaprağı

Kızartmada kullanmak üzere arzu ettiğiniz kadar sıvı yağ

500 gr. ince dilimlenmiş kaşar peyniri

Yarım bardak rendelenmiş parmesan (veya herhangi başka bir peynir)

2 avuç taze fesleğen

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları ince ince dilimleyerek başlayalım. Orta boy bir kasede yumurtaları ve sütü iyice çırpalım ve kenara ayıralım. Başka bir kasede de ekmek kırıntıları, kuru kekik ve taze kekiği iyice karıştıralım.

Patlıcan dilimlerini yumurtaya batırıp, iki yüzünün de yumurta ile kaplandığına emin olduktan sonra ekmek kırıntılarının olduğu karışıma bulayalım.

Büyük bir tavada sıvı yağı kızdıralım. Yağ kızınca kırıntı karışımına buladığımız patlıcanları altın sarısı olana dek kızartalım. Kızaranları yağdan alıp kağıt havlu üzerinde dinlendirelim ki yağını iyice çeksin. Tüm patlıcan dilimlerini kızartırken fırını da 180 derecede ısıtmaya başlayalım.

Çok geniş olmayan bir borcam tepsisinin (büyük bir fırın tepsisi kullanırsanız patlıcanları kat kat yapmanız zorlaşır.) dibine sarımsaklı domatesli sosun dörtte birini kaşıkla yayın. Kızarmış patlıcanların bir kısmını tepsinin dibine yerleştirin. Üzerine dilimlenmiş kaşar peynirlerinden bir kat yerleştirin. Parmesan (veya hangi peyniri kullandıysanız) rendesinin dörtte birini de üzerine serpin. En üste de parçaladığınız fesleğen yapraklarını serpin. Devamında sos, patlıcan, dilim peynir ve rende peynir sırasıyla 3-4 kat daha yapın. Kalan dilim kaşarlar ile sonlandırın. Dikkatli bir şekilde katları aşağı doğru bastırın ve fırının üst rafına tepsiyi yerleştirin. 35-40 dakika kadar peynir eriyip kabarcıklar çıkarmaya başlayana kadar pişirin.

Yemeğimiz piştikten sonra fesleğen yaprakları ile süsleyip sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page