top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Pazar Gecesi Yahnisi





Pazar günleri bütün günün bize ait olduğu ve çoğumuzun dinlenebildiği tek gün. Sizi bilmiyorum ama ben pazar günleri boş olmama rağmen oturup saatlerce yemekle uğraşmayı pek sevmiyorum. Daha kolay hazırlanabilen ama sağlıklı ve lezzetli bir yemek olmazsa da moralim bozuluyor. Bu yemek de bildiğimiz yahni ve doğal olarak hazırlaması uzun sürüyor ama ne sizi dinlenme sürenizden alıkoyuyor ne de zor ve yorucu; tam da pazar günü ile ilgili bu tarife uyduğu için adı Pazar Gecesi Yahnisi. Hep birlikte bakalım nasıl oluyormuş.

MALZEMELER

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 kilo veya 1 kiloya yakın dana eti (güveç yapacağımız için bonfileden özenle kesilmiş aşırı yağlı olmayan bir et olması daha uygun olur) küp küp doğranmış

Tuz ve karabiber

1 adet kuru soğan, doğranmış

3 diş sarımsak

100 gram domates salçası

4 küp sodyumu azaltılmış et suyu

Yarım çay kaşığı şeker

4 havuç, dilimlenmiş

2 adet turp, dilimlenmiş

2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

Patates Püresi için

2 kilo patates

250 gram krem peynir

Arzu ettiğiniz kadar tereyağı

Yarım bardak krema

1 çay kaşığı tuz

Karabiber, tatlandırmak için

HAZIRLANIŞI

Kuşbaşı doğranmış etleri tuz ve karabiber ile kaplayalım. Zeytinyağını büyük bir tencerede yüksek ateşte kızdırmaya başlayalım. Tereyağını da ekleyelim ve tereyağı eridiği gibi etleri tencerede kızartmaya başlayalım. Bütün etleri tencereye koymamıza gerek yok. 2’şer dakika kadar etlerin dış yüzeyi güzelce kahverengi olana dek kızartmamız gerekiyor. Kızaran etleri bir tabağa ayırıp dinlendirelim.

Tencereye soğan ve sarımsağı koyalım. Tencere dibinde biriken tüm et suları ve parçaları ile iyice karıştıralım. 2 dakika kadar kavurduktan sonra salçayı ilave edelim ve 2 dakika daha iyice karıştırarak pişirelim.

Sürekli karıştırırken et suyunu da ilave edelim. Şekeri de döküp etleri yeniden tencereye alalım. Tencerenin ağzını kapatıp, ocağın altını iyice kısıp 1 buçuk 2 saate yakın bir süre pişirelim.

Bu sürenin ardından turp ve havuçları tencereye ilave edelim. Yemekle iyice karıştıralım ve ağzını tekrar kapatıp yarım saat daha pişirelim. Bu sürenin ardından yemeğin suyu yoğun kıvamda olmalı. Eğer çok yoğun gelirse inceltmek için biraz daha et suyu kullanabilirsiniz. Havuç ve turplar da yumuşadığında maydanozları ilave edip bir tadına bakın. Tuz ve karabiberi de arzu ettiğiniz kadar ilave edin.

PATATES PÜRESİ

Patatesleri dörde bölüp büyük bir tencerede bolca suyun içinde haşlamaya başlayın. 25-30 dakika sonra çatal girebilecek kıvama gelene dek haşlayın. Süzün ve aynı tencereye yeniden koyun. Altını kısıp, 2-3 dakika kadar bolca buhar çıkartarak patatesleri ezin. Ocağı kapatıp krem peynir, tereyağı, krema, tuz ve karabiberi ekleyin. İyice karıştırıp tadına bakın. Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve/veya ekstra baharat ayarlamasını yapın.

Etleri patates püresi ile birlikte sıcak sıcak servis edin. Tabağa koyarken etin sosunun püreye ve tabağın her yerine bulaşmasına (evet yayıldıkça lezzeti artar) özen gösterin.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page