top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Restoran usulü biftek pişirme yöntemleri

Merhabalar,

Günlerce, haftalarca, aylarca tarifler verdim durdum. Bir kısmı bildiğiniz şeylerdi, bazıları bildiğiniz ama benim yaptığım gibi denemek isteyeceğiniz şeylerdi, bir kısmı da ilk kez karşınıza çıkan şeylerdi. Özellikle Meksika mutfağı gibi taktığım mutfaklarla, tariflerle tanıştırmaya çalıştım sizi. Böyle veda yazısı gibi başladı, bir dakika. Telaşlanacak bir şey yok. Tarif vermeye devam edeceğim. Biraz içimden geldi bazı ilginç yöntemleri de paylaşacağım.

Konumuz et. Ete çok önem veririm. Bu, kuzu kuşbaşı, dana kıyma falan değil. Güzel etlerden, hayvanın kıymetli yerlerinden bahsediyorum. Daha aklınıza fikir geldiği an malzemeden, teknikten, her şeyden öte güzel bir et bulmanız gerekmektedir. Ben yine de malzemeden başlayayım ki kafalar karışmasın.

1) Dökme Demir Tava

Steakhouse’larda eti güzel yapmak için her türlü malzeme bulunur. Evinizde bulunmaz. En mantıklı çözüm ise döküm tavadır. Neden mi döküm tava? Çünkü termal kütle. Ne demek bu termal kütle? Ağır döküm tavanın yavaş da olsa tam ısınması ve bu sıcaklığı içinde tutması, hemen soğumaması.Bu sebeple ağır döküm tavanızı bir süre ısıttıktan sonra bifteğinizi mühürlediğinizde anında çıtır çıtır bir dış yüzeye sahip olabiliyorsunuz.

Döküm tava almaya kalktığınızda, bir yerde çok daha pahalı, diğer yerde çok daha ucuz tava bulursanız kafanız karışmasın. Daha pahalı olanı kalitelidir diye düşünmeyin. Aldığınız kaliteli normal bir tavanın fiyatı neyse elbette döküm tavanın fiyatı ondan biraz daha fazla olmak zorunda. Bu şekilde karşılaştırma yapabilirsiniz.

2) Maşa

Kalın kalın bir bifteği spatula ile çevirebileceğinizi düşünmüyorsunuz umarım. O halde gerçekten kaliteli bir maşaya ihtiyacınız olacak. Özellikle maşa üzerinde durmamın nedeni; tavada mühürlenmekte olan etin orasını burasını kesmemeniz için, iyi bir maşa kullanmanız gerektiği.


Elbette görseldeki gibi bir maşa kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak aceleye getirip mangalda kullandığınız uzun maşalara da hemen atlamayın. Uzunluk hiç de önemli değil ama kavrayış önemli. Elinizde sağlam hissettirmeli. Bu sayede harika mühürlenmiş, kaliteli bir biftek kayıp düşmez. En nihayetinde önemli olan tutuş hissi.

3) Termometre

İtiraf edin, en çok şaşırdığınız malzeme bu. Benim kullanmayı sevmediğim bir malzeme çünkü eti hissetmeyi ve göz kararı ile sonuca ulaşmayı severim. Zaten termometre de derken bildiğimiz termometrelerden değil yemek sıcaklığını ölçmek için olanlardan bahsediyorum. Emin olamıyorsanız, bir bifteğin medium-rare mi yoksa medium-well mi olduğunu nasıl anlarsınız? Kesmeniz gerekir. Peki keserseniz ne olur? Suyu akar eti rezil edersiniz. O halde sıcaklığından emin olmak istiyorsanız bu aleti edinmelisiniz.

İnternette kolayca bulabileceğiniz hangi etin sıcaklığı ne olmalıdır tabloları ile etinizi istediğiniz şekilde pişirebilirsiniz. Aleti etin yanından ortasına kadar sokup dereceyi okuyun. Bu kadar basit.

Pratik yapmak kusursuzluğa giden yoldur

En önemlisi ise; pratik yapmalısınız. Bolca. Et dediğimiz şey makarna olmadığı için, evet pahalı. Pratiği kaldıramayacak kadar pahalı. Zaten eşinizle yemek için iki parça NY steak alıp onu mahvetmek istemezsiniz. Ancak ne yazık ki eti güzel pişirebilmek için pratikten başka dostunuz yok. İyi haber ise; eğer etiniz kaliteli ise zaten en başarısız deneyiminiz bile lezzetli olacaktır. Belki biraz fazla pişecek, belki biraz az pişecek ama emin olun harika olacak.

Şimdiden kolaylıklar ve afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page