top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Sosisli Karidesli Jambalaya


jambalaya

Meksika mutfağından biraz uzaklaşayım derken kendimi garip diyarlarda buldum. Bu nasıl bir yemek inanın bilmiyorum. Karides ile sosis birbirine uyumlu olur mu onu da bilmiyorum. Sadece uzaklaşmak istedim. Uzaklaşırken enteresan lezzetlerden, mutfaktaki keyiften çok da uzaklaşmak istemedim. Öyle istesem taze fasulyeyi yapmıştım şimdiye kadar. Jambalaya ABD’nin Louisiana eyaletinden gelmekte olup, İspanyol ve Fransız mutfağından etkilenmiş bir yemek çeşididir. Herhangi etli bir ürünün sebze ve pirinç ile karışması sonucu ilginç ve güzel bir lezzet kombinasyonu ortaya çıkar. Burada çıkacak mı bilmiyorum, deneyip göreceğiz. Malzemelere geçelim.

MALZEMELER:

2 yemek kaşığı tereyağı

250 gram sosis, dilimlenmiş

2 yemek kaşığı paprika

1 yemek kaşığı kimyon

Yarım çay kaşığı acı pul biber

Yarım bardak gelecek şekilde doğranmış domates

1 adet büyük boy dolmalık biber, küçük küçük doğranmış (dolmalık biber yerine elbette çarliston biber kullanabilirsiniz. Dolmalık biber tercihi tamamen lezzet farkı ile ilgilidir)

1 adet orta boy patates, küçük küpler halinde doğranmış, mümkünse önceden haşlanmış

4 adet taze soğan, ince ince doğranmış

1 çay kaşığı tuz

1 adet defne yaprağı

1 bardak pirinç (bulabilirseniz kahverengi pirinç)

1 küp tavuk bulyon

300 gram karides

Tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI:

Büyük ve derin bir tencereye tereyağını ve sosisleri koyup orta ateşte 5-6 dakika karıştıra karıştıra pişirin. Sosisler kahverengi olup kızarmaya başlayınca paprika, kimyon ve acı pul biberi ilave edip 1 dakika daha pişirin.

Domates, patates, biberler, taze soğan, tuz ve defne yaprağını karışımın içine ilave edip güzelce karıştırmaya devam edin.

Ardından pirinci de ekleyip karıştırın. Son olarak tavuk bulyonu hazırlayıp ekleyin ve ocağın altını kısın. Ağzını kapatıp pirinçler olana kadar yaklaşık 30-40 dakika kısık ateşte pişirin.

Yemek bu şekilde hazır olmak üzereyken karidesleri ekleyin. Altını birazcık açın ve 5 dakika kadar karidesler yemeğin içinde güzelce pişene kadar bekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırabilirsiniz. Sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page