top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Sığır Stroganof


stroganof

Sığır eti, dana eti, ne derseniz deyin, et tüketiminden hoşlanmayan bünyeler dışında sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Ülkemizde işinden anlayan bir kasap bulmak ve kaliteli et bulmak büyük bir sıkıntı. Genelde mahalle kasabı yerine büyük marketlerin kasap reyonlarından alışveriş yapmak zorunda kalıyoruz. Mahallemizde kasap varsa bile kıyma, kuzu pirzola ve kuşbaşı etten öteye geçemiyorlar ne yazık ki. Restoranlarımızda bile etin yoğun şekilde işlenmiş halleri dışında marinesiz, aromasız, düz ve kaliteli bir et bulmak imkansıza yakın. Bulunduğu takdirde de cüzdanda derin yaralar açabiliyor. Et nispeten bol olmasına rağmen gereğinden fazla pahalı ve hayvanın en kaliteli ve lezzetli yerleri genelde büyük restoranlara satılıyor veya daha da kötüsü, bu yerlerden çoğu insanın haberi yok. Neyse ki bu tarifimiz özel bir ete ihtiyaç duymuyor. Özelliği etin kesim şeklinden ibaret. Malzemelere geçelim ve nasıl olduğuna bakalım.

MALZEMELER:

600 gram civarı bonfile, ince şeritler halinde dilimlenmiş. Dilerseniz eti alıp siz dilimleyebilirsiniz. Ancak bazı büyük marketlerin kasap reyonlarında stroganofluk et olarak bu şekilde satılmakta.

Tuz ve karabiber

Yarım kuru soğan, doğranmış

Kremalı mantar çorbası (300 ml kadar, önceden hazırlanmış)

200 gram mantar

Çeyrek bardak su

1 diş sarımsak, dövülmüş

1 çay kaşığı worcestershire sosu veya barbekü sosu

1 küp et bulyon

Çeyrek bardak beyaz şarap

1 yemek kaşığı un

450 gram krema

Yarım bardak gelecek şekilde doğranmış taze maydanoz

HAZIRLANIŞI:

Derin bir tavayı veya wok tavasını dibine çok çok az su koyarak iyice kızdırın. İçindeki su tamamen kabarıp yok olduğunda tava hazırdır. Etleri içine atıp güzelce karıştırın. Karıştırırken arzu ettiğiniz kadar tuz ve karabiber ekleyin. Tuzu fazla kaçırmamaya özen gösterin ki et suyunu gereğinden fazla salmasın. Etler birazcık kıvam değiştirdikten sonra ocağın altını iyice kısın veya tavayı en küçük ocağa alın. Etlerin üzerine önce soğanı ekleyip şöyle bir karıştırın. Ardından mantar çorbasını, mantarları ve suyu ilave edin. Sarımsakları, sosu ve et bulyonu da ekleyin. Güzelce karıştırıp kısa bir süre ağzı açık olarak pişirin.

Küçük bir kasede bu sırada un ile beyaz şarabı karıştırın. Etler tavada bir süre kısık ateşte piştikten sonra unlu şaraplı karışımı da üzerine dökün.

Tavanın ağzını kapatın. Bu noktada pişirme süresinde farklılıklar olabiliyor. Ocağın, ateşin ve hatta tavanın durumuna göre et daha kısa sürede olabilir, dikkatli olmakta fayda var. Ben en az 1 saat kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirip sonra eti bir kontrol ediyorum. Eğer bu süre sonunda etin yeterince yumuşadığına kanaat getirirseniz, krema ve maydanozu son olarak ekleyip tekrar ağzını kapatın. Kısa bir süre daha pişirin. Kremanın kesilmemesi için yemeğin sonlarına doğru ekleyip kısa bir süre pişirmeniz faydalı olacaktır. Çok kaynamaması lazım.

Ocaktan alıp sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page