top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Tart, Turta, Tartolet, Pay, Galetta, ve Kiş Nedir? Arasında ki Fark

Tart nedir? Turta nedir? Tartölet nedir? Pay nedir? Galetta neye denir? Kiş nasıl hazırlanır?Kafamızda deli sorular. Sürekli yemek tarifleri ile haşır neşir olanlar mutlaka duymuşlardır bunlardan birini, ama arasında ki esas fark ne biraz onu araştırdım.

Turta nedir? Arasında ki fark?

Turta, üzeri hamur ile kaplı meyveli pasta olarak tanımlanıyor. Üzerini isterseniz tamamen kapatabilir veya kafes şeklinde hazırlayabilirsiniz. Alt kısmında ince bir hamur iç dolgusu ve üst kısmı kapalı olarak pişirebilirsiniz.

Mutfağa Dair Pratik Bilgiler

Turta

Tart nedir? Arasında ki fark?

Tart, tabanı bulunan içi dolgulu ve üzeri kapatılmayan meyveli pasta olarak tanımlanıyor. Turta ile tart arasında ki fark turtanın üzeri kapanırken tartın üzeri kapatılmıyor.

Mutfağa Dair Pratik Bilgiler

Tart

Tartölet nedir? Arasında ki fark?

Tartölet ise içlerinde en şirinlerinden biri, minik kalıplarda hazırlanan tartın küçük versiyonu diyebiliriz. Kalıplarda hazırlanan genellikle tek porsiyonluk olan, meyveli olarak hazırlanan pasta çeşidi. Üzeri kapatılmadan pişirilir.

Mutfağa Dair Pratik Bilgiler

Tartolet

Pay nedir? Arasında ki fark?

Pay, üzeri ince bir hamur veya yufka tabakası ile kapatılarak pişirilir. Tatlı olmasına gerek yoktur. Et ve sebzeler ile hazırlanır.

Mutfağa Dair Pratik Bilgiler

Pay

Galetta nedir? Arasında ki fark?

Galetta, aslında tarta çok benzeyen sadece açılış şeklinden dolayı farklılık gösteren bir çeşit tatlıdır. Tartın kardeşi denebilir. Tart kalıbı kullanmak yerine pizza hamuru gibi açıp sonra da hamurun dışta kalan kısmını meyvelerin üzerine kıvırıyorsunuz. Çok daha pratik.

Mutfağa Dair Pratik Bilgiler

Galetta

Kiş nedir? Arasında ki fark?

Kiş, üzeri kapatılmadan pişirilir tatlı değil tuzlu olarak sebzeler veya et ile hazırlanır. Aynı tart gibi bir tabana ve yüksek kenarlara sahiptir. Biraz böreği andıran görüntüsü vardır fakat gevrektir.

Mutfağa Dair Pratik Bilgiler

Sebzeli Kiş



Pizza nedir? Arasında ki fark?

Pizza, üzeri açık oalrak sebzeler ile veya küçük et parçaları ile pişirilir. Kiş ile arasında ki en temek fark pizzanın tabanı daha ince kenarlarının ise dik ve kalın değil ince ve katlanarak hazırlanmasıdır. Hamuru el ile açılır ve yuvarlak form verilir.

Mutfağa Dair Pratik Bilgiler

Pizza

26 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page