top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Un Helvası


4480119

Un helvası bilmeyen, sevmeyen yoktur. Bol sütlü enfes bir irmik helvasından sonra en sevdiğim ikinci helvadır. Un helvasını ismen biliriz, yemesini de iyi biliriz peki yapmasını ne kadar biliriz? Un helvası kolay gibi görünse de hem lezzet hem de kıvam ayarlama konusunda tuzaklarla doludur. Ben de ustası sayılmam. Bu tarif ise en lezzetli un helvasını yapmanız için gereken her şeyi barındırıyor. Güzel olup olmaması sizin becerinize kalmış. Örneğin daha önce kendi bildiğim şekilde yaptığımda çok tatmin edici sonuçlar almıyordum. Bu tarifi denediğimde yine tüm beceriksizliğime rağmen oldukça lezzetli bir un helvası olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Neyse, malzemelere geçelim ve neler olmuş neler bitmiş birlikte görelim.

MALZEMELER:

1 buçuk bardak su

1 bardak beyaz şeker

Çeyrek bardak gül suyu (opsiyonel, misal ben tiksinirim)

Bir tutam öğütülmüş kakule

Yarım bardak gelecek şekilde margarin veya tereyağı

1 buçuk bardak buğday unu

HAZIRLANIŞI:

Küçük bir tencereye suyu ve şekeri koyun. Su kaynarken şekerin çözünmesini sağlamak için sık sık karıştırın. Su kaynadıktan sonra eğer kullanacaksanız gül suyunu ve kakuleyi ilave edin. Ocağın altını iyice kısın ve tencerenin ağzını kapatın. Şurup hazır.

Başka bir tava veya tencerede kısık ateşte yağı eritin. Eriyen yağa unu ilave edip 1 dakika kadar karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Sonrasında da ara ara karıştırarak 10-15 dakika kadar karışım kahverengi olana dek pişirin.

Un karışımını piştikten sonra ocaktan alın. Kısık ateşte sıcak tuttuğunuz şurubu ağır ağır karışıma dökün. 3-4 dakika kadar şurubu ağır ağır dökerek bütün karışımın yumuşak bir helva kıvamına gelmesini sağlayın.

Helvanız sıcak sıcak hazır. Servis etmeden önce çok derin olmayan bir kaba alıp bir miktar dinlendirin. Oda sıcaklığına gelince servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page