top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Wokta Zencefilli Et

Evde güzel mi güzel wok tavanız var. Kasaptan iyi bir bonfile bulmuşsunuz. Kuşbaşı doğrayıp sote yaparak heba etmek istemiyorsunuz. Aklınıza eti wokta nasıl güzelce pişireceğinize dair fikir gelmiyor. Bildiğiniz tüm marine ve süsleme yöntemleri bu güzel eti lezzetli bir yemeğe dönüştürmeye yeterli değil. Eğer yoksa hemen zencefil alıyoruz ve muhteşem bir yemek yapmaya başlıyoruz o halde. Malzemelere geçelim.

MALZEMELER:

Marine için:

2 yemek kaşığı sirke (bulabilirseniz pirinç sirkesi efsane oluyor)

5 yemek kaşığı soya sosu

1 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı taze zencefil

1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

Et için:

Yarım kilo civarı bonfile (biraz az veya fazla olabilir, nasıl arzu ederseniz)

1 yemek kaşığı mısır nişastası

2 yemek kaşığı sıvı yağ (hangisini tercih ediyorsanız)

1 yemek kaşığı susam yağı (opsiyonel)

3-4 adet taze soğan, çapraz kesilmiş, yeşil kısımları da dahil

2 diş sarımsak, ince ince doğranmış ama dövülmemiş

2-3 adet kırmızı biber

1-2 yemek kaşığı kişniş

YAPILIŞI:

Bonfileyi buzlukta yarım saat bekletin. Böylece doğrarken ince dilimler kesmeniz daha kolay olur. Yumuşakken dilimlemede sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bonfileyi önce enine kalın dilimler halinde kestikten sonra boyuna ince dilimler kesmeniz daha rahat olur. Ancak siz arzu ettiğiniz herhangi bir şekilde de doğrayabilirsiniz.

Orta boy bir kasede marine malzemelerini karıştıralım. Soya sosu, sirke, zencefil, bal, kırmızı pul biber ve kimyonu iyice karıştırdıktan sonra etleri kaseye alalım ve malzemelerini her yerine bulaştırıp en az 30 dakika, en fazla 4 saat buzdolabında dinlendirelim.

Küçük bir kasede de mısır nişastasını 2 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırıp bulamaç haline getirelim.

Wok tavamızda yağı kızdıralım. Yüksek ateşte o kadar çok kızsın ki neredeyse dumanı çıkar olsun. Yağ kızarken, etleri marine sosundan alıp, kurulayıp, avuç içimizi dolduracak kadar parçalar halinde soteleyelim. Soteleme işlemi 1 dakikadan fazla sürmesin ve etlerin dışları kahverengi ama içleri kırmızı kalsın. Sırayla tüm etleri soteledikten sonra bir kaseye alalım.

Ardından biber ve sarımsakları tavaya koyup 30-45 saniye yüksek ateşte pişirelim. Taze soğanı ekleyip 30-45 saniye daha pişirelim. Mısır nişastası bulamacını, etleri de ilave edip 1 dakika daha pişirelim. Altını kapatıp kişniş ekleyip karıştıralım. Arzu ettiğiniz herhangi bir yemeği (mesela pilav) yanında servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page