top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Çikolatalı Babka

Çikolatalı Babka Tarifi

Çikolatalı babka. Bizim bildiğimiz adıyla nutellalı ekmek veya çikolatalı ekmek. Aslında bu enfes lezzete sadece çikolatalı ekmek demeye dilim varmıyor. Çikolatalı babka mayalı hamurdan hazırlanan ve Polonya kökenli bir lezzet. Brooklyn ‘e yerleşen göçmenlerin tüm dünyaya tanıttığı bu tatlının ismi büyükanne anlamına gelen “Baba” dan türetilmiş. Polonya ‘lı bir büyükannenin pazar ritüeli tüm dünyayı sarmış ve bizi bu enfes lezzet ile buluşturmuş. İşte yemek yapmak sırf bu yüzden bile bana büyük keyif veriyor. Geçmişi olan yaşanmışlık dolu tarifleri hazırlayıp sende o tarif üzerinde anılar biriktiriyorsun.

çikolatalı babka

çikolatalı babka


Bazı tariflerde sadece içine çikolata parçacıkları ekliyorlar ama bu benim gibi bir çikolata severe asla yetmezdi o yüzden ilk yaptığım zaman benmari usulü bir çikolatalı sos hazırladım ve onu hamura sürdüm. İkinci yaptığımda ise nutella sürdüğüm hamurun üzerine çikolata parçacıkları serptim böylece her lokmada o yoğun çikolata ve hamur lezzetini alabildim. Tarifte her iki çeşidi de anlattım size hangisi daha kolay gelire onu hazırlayabilirsiniz. Aslında çikolata harici marmelatta sürülerek çeşitlendirilebilir. İlerleyen zamanda mutlaka deneyeceğim.

Çikolatalı babka içinde ki yoğun çikolata ve mayalı hamurun yumuşaklığı ile birleşince mükemmel bir lezzet ortaya çıkartıyor.

Yapılışı asla zor değil sadece biraz dikkat ve sabır istiyor. Orjinal tarifinde yarısı çavdar unu yarısı beyaz un olarak hazırlanmış. Ama ben hepsini beyaz un olarak kullandım. Kuru maya kullanacaksanız herhangi bir ön işlem yapmanıza gerek yok ama yaş maya tercih edecekseniz öncelikle işe mayayı hazırlayaak başlıyorsunuz. Puf puf kabaran hamur için harekete geçmiş bir maya şart bu yüzden ılık su veya sütün içine şeker ve mayayı ekleyerek ve biraz karıştırarak kabarması için kenara alıyoruz. Ben aslında mayayı hareketlendirmek için her zaman süt tercih ederim. Ama evinizde o an yoksa su da aynı işlevi görecektir.

nutellalı ekmek

nutellalı ekmek


Ben tarifi hazırlarken 200 ml.lık bardak kullandım. Bir diğer merak edilen ve benim de en çok araştırdığım konu ise çikolatalı babka verilen şekil. En basti şeklini buldum şöyle ki : Hamurun içine çikolatayı sürüp sardıktan sonra diklemesine ortadan ikiye kesiyoruz. Soxra “X” şeklinde birbirinin üzerine çapraz yerleştiriyoruz. Önce birleşme noktasının alt kısmını birbirinin üzerine gelecek şekilde dolayarak saralım. Sonra aynı şekilde üst kısmı saralım. Fırın kabına koyarken Biraz alttan ve üstten tutarak sıkıştıralım. Düzgün bir fotoğraf çekemedim ama umarım bu fotoğraftan anlaşılabilir.

Çikolatalı Ekmek

Çikolatalı Ekmek


Hamurun kıvamı biraz sert olmalı çok yumuşak veya kulak memesi kıvamında br hamur beklemeyin, hafif sert olacak zaten mayalanmaya bıraktığınızda hamur biraz yumuşayacak.

Diğer tatlı tarifler için tıklayınız; Tatlı Tarifleri

Çikolatalı Babka

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

 

Porsiyon : 8-10 Dilim – Mayalanma Süresi : 1 Saat – Pişirme Süresi : 30 Dakika

 

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Malzemeler

  1. 3 su bardağı un

  2. 1 paket kuru maya

  3. 1 yemek kaşığı toz şeker

  4. 1 – 1,5 su bardağı su (Hamurunuzun sertlik durumuna göre)

İç Harcı – 1. Uygulama (Tercihe göre 1. veya 2.yi seçebilirsiniz.)

  1. 1,5 paket kare çikolata (Bitter ya da sütlü)

  2. 2 yemek kaşığı tereyağ

  3. 1 yemek kaşığı toz şeker

İç Harcı – 2. Uygulama (Tercihe göre 1. veya 2.yi seçebilirsiniz.)

  1. Nutella

  2. Bitter veya sütlü doğranmış çikolata

Hazırlanışı :

  1. Bir kabın içine un, su, kuru maya ve toz şekeri alıp yoğurmaya başlayalım.

  2. Hamur kıvam aldıktan sonra üzerini kapatalım ve mayalanması için 30-40 dakika kadar dinlendirelim.

  3. Eğer 1. uygulamada ki gibi benmari usulü bir çikolatalı harç hazırlayacaksanız buna başlayabilirsiniz. Eğer 2. uygulamayı yapacaksanız bu kısmı atlayabilirsiniz.

  4. Bir tencerenin içine su koyup, üzerine cam bir kap oturtalım.

  5. İçine çikolata ve toz şekeri ilave ederek benmari usulü eritelim.

  6. Eriyen çikolatanızı ocaktan alıp, sıcakken içine iki yemek kaşığı tereyağını ilave edelim.

  7. Dinlenen hamurunuzu tezgaha alıp. Merdane yardımıyla hamurunuzu açalım.

  8. İçine çikolatalı harcı ilave edelim ve rulo biçiminde sarın. Rulo biçimine getirdiğiniz çikolatalı bir bıçak yardımıyla uzunlamasına ortadan ikiye bölelim.

  9. Bu parçaları bir sağ, bir sol biçimde birbirinin üzerine atarak örgü biçimine getirelim.

  10. Önceden tereyağ ile yağlayıp yağlı kağıt serdiğimiz baton kek kalıbına yerleştirelim.

  11. Yumurta sarısını iyice çırparak babkanın üzerine sürelim.

  12. 180 derecede yaklaşık 25-30 dakika pişirelim.

Afiyet bal şeker olsun,

Çikolatalı babka tarifini uyguladığınız da #sicaktencere hashtagi ile paylaşıp beni de etiketlerseniz çok mutlu olurum, ne pişirdiğinizi görmeyi çok isterim 🙂

çikolatalı babka

çikolatalı babka


 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol

 
çikolatalı ekmek

çikolatalı ekmek


0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page