top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Çilek Meleği


Yılbaşı yaklaşıyor ve tariflerin arasında çok az tatlı var. Bu iki önemli sebep yüzünden yine bir tatlıyla karşı karşıyayız. Oldukça lezzetli, sağlıklı ve güzel görünen bir tatlı ancak “melek” sözcüğü tatlının adında bu nedenlerden ötürü geçmiyor. Yağsız ve değişik bir kek kullanıldığı için ve bu kekik adı melek keki olduğu için tatlımızın adı da çilek meleği. Özellikle yağsız kekten ötürü beğeneceğinize eminim. Malzemelere geçelim:

MALZEMELER

Çapı 25 cm olacak şekilde bir adet melek keki (tarifi hemen altta)

Melek Keki:

1 bardak un

3/4 bardak şeker

2 yemek kaşığı şeker (farklı yerlerde kullanılacağı için ayrı ayrı hazırlayın)

12 büyük boy yumurta beyazı (oda sıcaklığında olmalı)

1 buçuk çay kaşığı tartar kreması

1/4 çay kaşığı tuz

3/4 bardak şeker (yine ayrı olarak kenarda bulundurun)

1 buçuk çay kaşığı vanilin

1 buçuk çay kaşığı dövülmüş badem

Önemli Not: Daha önce melek keki yapmadıysanız, dikkat etmeniz gereken en önemli husus; yumurtanın beyazının içinde kesinlikle en ufak bir sarı parçanın bile bulunmaması gerekiyor.

Kekik pişireceğiniz kalıp veya tepsiyi kesinlikle yağlamayın. Fırını 190 derecede ısıtmaya başlayın. Unu 3/4 bardak şeker ve 2 yemek kaşığı şeker ilave edip iyice karıştırın, kenara ayırın.

Vanilin ve dövülmüş bademleri küçük bir kapta karıştırın ve kenara ayırın.

Yumurta beyazlarını, tartar kremasını ve tuzu iyice çırpın. Diğer 3/4 bardak şekeri hızlıca çırparken yavaş yavaş ilave edin. Kıvam aldıktan sonra, eğer hızlıca veya mikser yardımı ile çırparken ortalık dağılmasın diye kullandığınız bir koruyucu varsa, şimdi onu kullanmanın tam sırası.

Yavaş (mikserle düşük hızda) çırparken un karışımını ve vanilin ile bademleri yavaş yavaş ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra kalıba veya fırın tepsisine yerleştirin. Yumuşak kıvamlı hamurunuzda bıçakla eşit aralıklarla hava delikleri açın. 30-35 dakika kadar fırında pişirin. Parmağınızla ortasına hafifçe dokunduğunuzda içine göçüp tekrar yukarı doğru yaylanıyorsa, kekiniz olmuş demektir.

Fırından çıkarıp tamamen soğuyana kadar bekleyin. Bıçak yardımı ile dikkatli bir şekilde tepsiden veya kalıptan çıkarın.

Diğer malzemeler ile devam edelim.

250 gram krem peynir, yumuşatılmış

1 bardak beyaz şeker

250 gram krem şanti (önceden hazırlanıp dolapta soğutursanız daha iyi olur

Taze çilek (arzu ettiğiniz kadar, doğranmış)

500 gram çilek reçeli

HAZIRLANIŞI:

Özenle hazırladığımız keki geniş ve büyük bir kaseye ufalayalım. Orta boy bir kasede de krem peynir ve şekeri çırpalım. Krem şantiyi de ilave edip karıştırmaya devam edelim. Elinizle veya ezmek için kullandığınız yardımcı bir malzeme ile keki yavaş yavaş ezerken krem peynirli krem şanti karışımını kekik üzerine dökelim.

Başka bir kasede de çilekleri reçel ile iyice karıştıralım. İçinde bütün bütün güzel çilekler olan reçeliniz varsa veya çilek reçelini siz evde hazırladıysanız taze çileklerin sayısını azaltabilirsiniz. Taze çilek kullanmanızın nedeni reçelde yeteri kadar güzel ve kocaman kocaman çileklerin genelde olmaması. Kullandığınız ürünlere göre siz miktar ve oran konusunda karar verebilirsiniz. Benim de tavsiyem kendi reçelinizi kendiniz yapmanız ve kullanmanız. Çilekleri de süsleme amaçlı birkaç adet en üste serpiştirmeniz.

Çilek ve reçel karışımını da en son krem peynirli, şantili kek karışımının üzerine döküp buzdolabına koyalım. İyice soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page