top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Üçüncü Nesil Kahvecilik Nedir? Kahve Akımları Nelerdir? (3)

Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız 3. nesil kahvecilik, 3. dalga kahvecilik veya modern kahve demleme terimleri nedir kısaca onlardan bahsetmek istedim. Kahve konusunda birkaç araştırma yaptığımı biliyorsunuz. Hatta kahvenin ortaya çıkışı ve kahvenin tarihi ile ilgili hazırladığımı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Kahvenin nasıl ortaya çıktığını öğrendiğimize göre şimdi birkaç terime değinmeye ve kahve çekirdeği çeşitlerini öğrenmeye başlayabiliriz. Öncelikle şu nesil kahveciliği nedir ondan bahsedelim.

1. Nesil Kahvecilik Nedir?

1. Nesil kahvecilik diye tabir edilen kahvecilik türünü suda çözünen kolay kahve olarak adlandırabiliriz. 1890’ların sonu 1900’lü yılların başlangıcında bu terim kullanılmaya başlandı ve su ile karıştırılıp içilen kahve anlayışını ifade ediyordu. Nescafe buna en iyi örnektir. Bu dönemde ki faaliyetler işlenmiş kahvenin alınıp satılması ve tüketimiyle sınırlıydı. Bu yüzyıla damgasını vuran gelişme ise Austin ve R.W. Hills’in kahveyi vakumlu paketlere koyma fikri oldu. Bu sayede kahve çok daha uzun ömürlü olarak saklanabilir hale geldi ve tüketimi dünya çapında arttı.

İnsanların kahve tüketimine hızlı cevap vermek ve kahve hazırlamayı olabildiğince çabuk hale getirme isteği beraberinde bu zararlı kültürü de getirdi. Zararlı diyorum çünkü bildiğiniz üzere kahve çekirdeği ağaçta yetişen bir bitki ve bir bitkiden elde edilen herhangi bir meyvenin çekirdeğiyle aynı yapıya sahip olan kahve çekirdeği suda çözünebilen bir madde haline gelmesi için çeşitli kimyasallarla tepkimeye sokuldu. Doğal olarak çok çabuk sürede tadını ve kokusunu kaybediyordu ve bunun için de içine katkı madde eklemesi yapılıyordu. Bu yüzden zararlı kahve tüketimi dediğimiz bir döneme de merhaba demiş olduk.

1. Nesil Kahvecilik Nedir?

1. Nesil Kahvecilik Nedir?

Ayrıca Osmanlı kültüründe kahvenin geniş alana sahip olmasına alışık bir kültürden geldiğimiz için bu suda çözünen kahveler bizlere biraz basit kalıyordu.

2. Nesil Kahvecilik Nedir?

2. dalga kahvecilik ise 1960 sonrası dönemi kapsar. Suda çözünen sade kahve çeşitlendirilir içine süt veya çeşitli kremalar eklenir, karamel çikolata ile aroma katılmaya başlanır. Cappucino, Latte, Mocha bu dönemin meyveleridir.1. Nesil kahvecilikte olduğu gibi kimyasal dolu kahvelerdense yerine doğal kahve çekirdeklerine ve daha kaliteli harmanlara geçiş yapılmıştır. Birinci neslin kahvenin tadından ve kalitesinden ödün vermesine tepki olarak ortaya çıkan akım, kahve severlerin istekleri ve beklentileri üzerinden şekillendirilmiş ve bu sayede başarılı olmuştur.

Soğuk demleme yöntemi de bu dönemde hayata geçmiştir. Kahveden daha fazla keyif almak isteyen kahve severleri kendine çok çabuk çekmiştir. Bu dönemde Starbucks ve Cafe Nero gibi kahve zincirleri ortaya çıkmıştır. Bu mekanların çok sevilmesinin bir nedeni de ev ve işyeri dışında sosyalleşecek ortamların oluşmasıydı. Halen daha 2. nesil kahvecilik hayatımızda önemli bir yer kaplıyor.

2. Nesil Kahvecilik Nedir?

2. Nesil Kahvecilik Nedir?

3. Nesil Kahvecilik Nedir?

3. Nesil kahvecilikise kahveyi detaylandıran kesimdir. Kahveye saygı duymayı ona emek vermeyi temsil ediyor. Kahvenin yetiştiği bölge, çekirdek türü, hasat şekli, kavrulma derecesi, demleme yöntemleri, demleme ekipmanları gibi birçok etmeni önemseyen ve kahveyi buna uygun şekilde hazırlayan kahvecilerdir. Tüm bu saydıklarım hem üreten hem de tüketen için büyük bir önem arz ediyor.

Üçüncü nesil kahvecilik tıpkı şarap kültürü gibi kahve kültürününde benimsenmesi değer bulması ve bu değerin sürdürülmesini hedefliyor. Son zamanlarda bu kadar revaçta olmasının nedeni ise gerçekten lezzetli tatlar elde edebildiğiniz ayrıcalıklı tatlar keşfedebildiğiniz mekanların açılması kahve işinin gerçekten önem vererek yapılmasından kaynaklanıyor.

3. Nesil Kahvecilik Nedir?

3. Nesil Kahvecilik Nedir?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page