top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Şefin Biber Dolması


dolma

Tencerede yaptığımız, alışık olduğumuz biber dolmasının yanında eminim bir çoğunuz fırında da yapmıştır. Fırında biberlerin üzeri hafifçe kızardığında daha lezzetli oluyor gibi gelmiştir hep bana. Bu tarifimiz de bildiğimiz biber dolmasından çok da farklı değil. Ekleyeceğimiz değişik soslar ve sirke sayesinde ilginç bir tat yakalamaya çalışacağız ve eminim biber dolmasını da bundan sonra hep böyle yapmak isteyeceksiniz. Bu yazdıklarımdan sonra ne kadar merak ettiniz bilmiyorum ama yine de malzemelere geçelim.

MALZEMELER:

1 bardak baldo pirinç

2 bardak su

Sos:

1 adet orta boy kuru soğan, doğranmış

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 bardak marinara sosu (200 gram domates sosu, 2 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz, 1 diş dövülmüş sarımsak, 1 çay kaşığı kekik, tuz, karabiber, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım kadeh beyaz şarabı bir tencerede iyice çırpıp, karıştırıp 30 dakika kadar, iyice karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra altını iyice kısmayı ihmal etmeyin. Sürekli kaynamasın)

1 bardak et suyu

1 yemek kaşığı balzamik sirke

Bir tutam kırmızı pul biber

Dolma ve İç malzemesi:

Yarım kilo dana kıyma

100 gram ince ince doğranmış sosis

200 gram doğranmış domates

Çeyrek bardak ince kıyılmış maydanoz

4 diş sarımsak, dövülmüş

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

4 adet büyük boy dolmalık biber, ortadan ikiye boylamasına kesilmiş, içi temizlenmiş. Yani toplam 8 adet yarım biber olacak.

1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri

HAZIRLANIŞI:

Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtarak başlayın.

Su ve pirinci küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra altını iyice kısın ve pirinç tüm suyu emene ve yumuşayana kadar pişirin. Pilavı kenara ayırın.

Bir tavada soğanı zeytinyağında orta ateşte kavurun. Kavrulmuş soğanın yarısını bir kaba ayırın.

Kalan soğanın üzerine marinara sosu, et suyu, balzamik sirke ve pul biberi ilave edip 1 dakika kadar karıştırarak pişirin.

Sos karışımını borcama döküp kenara ayırın.

Kıyma, sosis, domates, maydanoz, sarımsak, tuz ve karabiberi yarısını ayırdığınız soğan ile  bir kasede karıştırın. Pilav ve kaşar peynirinin çoğunu (bir miktar üzerine serpmek için kaşardan ayırın) da ilave edip güzel bir iç malzemesi hazırlayın. Yarım dolmalık biberlerin içini bu malzeme ile doldurun.

Doldurduğunuz biberleri borcamdaki sosun üzerine yerleştirip en üste ayırdığınız bir miktar kaşarı da serpin. Borcamın üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp önceden ısıttığınız fırında 45 dakika kadar pişirin.

Borcamın üzerindeki alüminyum folyoyu çıkarıp 20 dakika daha peynir ve biberler kızarana kadar pişirin. Dolmalarınız hazır olunca fırından alıp 4-5 dakika dinlendirip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page